Zacuscă de ardei capia după rețeta ușoară a gospodinelor de la țară

de: Alex Cazacu
29 10. 2020

Zacusca este un aliment nelipsit din cămara gospodinelor. Spre deosebire de cea pe care o prepari în fiecare an în mod tradițional, zacusca de ardei capia este ușor de pregătit și are un gust extraordinar.

Rețetă ușoară de zacuscă de ardei capia

În această perioadă zacusca este alimentul pe care toate gospodinele îl pregătesc. Cu vinete, hribi, fasole sau cu pește, zacusca este delicioasă. Astăzi vă prezentăm o rețetă de zacuscă cu ardei capia.

Ingrediente

  • 2 kg de ardei capia roșii
  • 2 kg de ceapă
  • 1 kg gogoșari
  • 1,5 kg roșii
  • 400 ml de ulei
  • sare, piper și foi de dafin după gust

Mod de preparare

Ardeii capia îi coacem, îi punem într-un vas, presarăm cu putină sare grunjoasă, îi acoperim cu un capac și îi punem deoparte pentru 10 minute. După ce trec cele zece minute, îi curățăm de coajă, de cotoare și de semințe și îi rupem în fâșii.

Curățăm gogoșarii și ceapa, pe care tăiem julien, iar gogoșarii bucăți. Apoi le punem în blender și îi pasăm bine. Curățim și roșiile de cotoare și le pasăm și pe ele în blender.

Într-un ceaun de tuci sau o oală de fontă, punem uleiul la încălzit, adaugăm ceapa și o  călim la foc mediu în jur de 20-25 de minute. Adaugăm gogoșarii și mai lăsăm la fiert circa de minute. Acum, punem ardeii capia și roșiile pasate, condimentăm cu sare, piper și dafin după gust, și continuăm cu fierberea, amestecând constant să nu se prindă. Zacusca este gata când a scăzut și s-a îngroșat.

Punem zacusca în borcane sterilizate pe care le fierbem pe baie de aburi 20-30 de minute. Din doar patru feluri de legume, ulei și condimente facem o zacuscă foarte bună, de care ne vom bucura în sezonul rece care ne bate la ușă, potrivit Clickpentrufemei.ro.

Rețeta de zacuscă a gospodinelor de la țară

Despre zacuscă

Zacusca este un preparat din legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, care poate fi întâlnită în mai multe țări din Balcani. De obicei principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoșarii sau ardeii capia copți și ceapa tăiată. Însă, se mai poate adăuga roșii, ciuperci, morcovi, dovlecei, etc. Zacusca se poate face în mai multe feluri, în funcție de ingredientele folosite. Mai pot fi adăugate și condimente, printre cele mai folosite fiind piperul și foile de dafin.

Potrivit tradiției din țara noastră, după recolta de toamnă, unele gospodine pregătesc zacuscă și o conservă în borcane sterilizate, pentru iarnă. Aceasta se consumă de obicei întinsă pe pâine.