Compania low cost care a anulat toate zborurile: câți pasageri sunt afectați

de: Andrei Simion
28 03. 2019

O companie aeriană low cost a anunțat că a anulează toate zborurile. Pasagerii nu mai au cum să călătorească și compania a spus că nu își va relua activitatea.

Wow Air e o companie aeriană low cost din Islanda. Pe 28 martie, compania a anunțat că anulează toate zborurile și că își oprește toate operațiunile. Soluția pentru pasagerii blocați în aeroporturi a fost să ceară bani înapoi, dacă au asigurare, sau de la bănci și să caute alternative de zbor cu alte companii aeriene.

Compania low cost a blocat, conform unor estimări, între 2.700 și 4.000 de pasageri. Icelandair, cea mai mare companie aeriană din Islanda, a oferit pasagerilor blocați în aeroporturi bilete la preț mai mic. Tot această companie și-a arătat deschiderea să colaboreze cu pasagerii ca să le asigure cumva rute de transport spre casă.

Eșecul companiei low cost Wow Air urmează altor câteva din 2018. În octombrie, de exemplu, Primera Air din Danemarca a întrerupt la fel de abrupt activitatea. Tot atunci a anunțat că înaintează cererea de faliment. În februarie 2019, compania Flybmi din Marea Britanie și-a oprit activitatea fără să anunțe ceva în acest sens. A dat vina pe costurile mari ale carburantului și Brexit.

În România operează câteva nume mari din industria low cost. Avem Blue Air, companie locală, Wizz Air, din Ungaria, și Ryan Air, din Irlanda. Deocamdată, niciuna dintre ele n-a dat semne că ar ajunge într-o situație similară, deși Ryan Air e în cea mai nefericită poziție față de toate trei.

În cazul în care ai un zbor anulat sau o întârziere prea mare, trebuie să știi că ai câteva drepturi.

Regulamentul privind compensarea zborurilor numărul 261/2004 prevede despăgubiri în funcție de timpul pierdut și de distanța parcursă:

  • Dacă distanţa este sub 1.500 km, compensaţia va fi de 250 de euro
  • Dacă distanța e între 1 500 și 3 500 de kilometri și timpul de întârziere de peste trei ore, despăgubirea ajunge la 400 de euro
  • Pentru mai mult de patru ore irosite pentru distanțe de peste 3 500 de kilometri cu destinații din afara UE, valoarea ajunge la 600 de euro