05 iul. 2024 | 08:22

Vulcanul Etna a erupt din nou. Norul de cenușă a atins înălțimea de 4,5 km. Autoritățile sunt în alertă, zborurile au fost restricționate

News
Vulcanul Etna a erupt din nou. Norul de cenușă a atins înălțimea de 4,5 km. Autoritățile sunt în alertă, zborurile au fost restricționate
Vulcanul Etna a erupt din nou

Vulcanul Etna din Sicilia a erupt din nou, pe data de 4 iulie 2024. Norul de cenușă are o înălțime de peste 4,5 kilometri. Zborurile au fost restricționate e aeroportul din Catania. Specialiștii monitorizează atent situația.

Vulcanul Etna din Sicilia a erupt

Cel mai mare vulcan activ din Europa a erupt din nou în cursul zilei de 4 iulie 2024. Din cratere s-a ridicat o coloană de aproximativ 4.500 de metri înălțime, care a forma un nor uriaș de cenușă.

Acesta a afectat zborurile, iar aeroportul din Catania a fost nevoit să anuleze toate zborurile. Potrivit specialiștilor, activitate vulcanică s-a intensificat în ultimele ore. Etna și Stromboli sunt cei mai explozivi vulcani din cauza compoziției chimice a magmei.

Vulcanul Etna din Sicilia se află în erupție de la 14 iunie, după ce a scuipat inele de fum în luna aprilie. Fenomenul s-a intensificat de-a lungul timpului. Cu toate că este periculos, turiștii se cațără pe munte pentru a urmări spectacolul de sunet și lumină, mai ales noaptea.

Reuters scrie că este vorba despre o erupție stromboliană, adică explozii regulate, un fenomen care poate dura câteva zile sau chiar luni, ca și în cazul de față. Activitatea vulcanică în această regiune este foarte intensă.

Vulcanul Etna a avut mai multe astfel de perioade de-a lungul timpului. El intră în erupţie de câteva ori pe an şi aruncă cenuşă şi lavă în aer cu regularitate.

Eruperea vulcanului Etna

Eruperea vulcanului Etna

Departamentul Protecției Civile a dispus trecerea alertei pentru vulcanul Etna de la nivelul verde la nivelul galben, invitând structurile teritoriale de protecție civilă să adopte fazele locale de operare corespunzătoare și măsuri de diminuare a riscurilor.

Această decizie a fost adoptată având în vedere evaluările apărute în timpul întâlnirii cu Centrele de Competență și Departamentul Protecției Civile din Regiunea Sicilia.

Întâlnirea a fost convocată miercuri seară, în urma activităților vulcanului care a înregistrat o creștere a tremur și activitate stromboliană frecventă la craterele de vârf, însoțită de mici emisii de lavă în zona craterului, cu o posibilă evoluție rapidă a fenomenelor spre o activitate mai energetică.

Trecerea nivelului de alertă de la verde la galben are la bază rapoartele fenomenologiilor și pe evaluările de risc puse la dispoziție de centrele de competență care pentru Etna sunt Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie și CNR-IREA.

PlaySport
BREAKING NEWS: Decizie fără precedent a lui Marcel Ciolacu! Niciun premier nu a mai făcut asta în istoria României
Stiri din Lume
S-a DEZBRĂCAT în fața tuturor! Iulia Vântur și Salman Khan n-au mai fost VĂZUȚI niciodată AȘA
Stirile PROTV
TAROM și-a anulat brusc aproape toate cursele programate luni, 8 iulie, după ce echipajele s-au declarat „inapte de zbor”
EVZ.ro
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Digisport.ro
FOTO Doar a apărut lângă stadion și a devenit virală: 19 milioane de vizualizări! A atras atenția tuturor cu ce avea pe cap
PRO TV
“E dezastru, nu ai cum să intri în apă!” Imaginile cu marea plină de alge la Năvodari au stârnit imaginația tik-tokerilor: “Intri om, ieși Shrek!”
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
BZI.ro
CRBL și-a scos iubita tinerică la Neversea! Cum s-a putut comporta artistul
Spynews.ro
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro
Viva.ro
De necrezut! Ce diagnostic crunt a primit Emily Burghelea din partea medicilor, după accidentul din Mauritius. S-a fotografiat rasă în cap, înainte de operație
Impact.ro
Anamaria Prodan, cea mai FIERBINTE apariție a verii. Sânii jucăuși NU au vrut să stea cuminţi deloc
Ego.ro
FOTO HOT! Mădălina Ghenea A ARĂTAT TOT la un eveniment. Uite în ce rochie DECUPATĂ a venit îmbrăcată!
Parteneri
S-au afișat rezultatele la Bacalaureat. Ce note s-au obținut
Redactia.ro
Sabina Poppaea, femeia pentru care împăratul Nero și-a ucis propria mamă. „Înfăţişarea ei arată cuminţenie, dar faptele, dezmăţ”
Click.ro
Gina Pistol, APARIȚIA verii: N-a mai fost VĂZUTĂ niciodată AȘA! Imagini VIRALE pe net
Vocea.biz
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă un criminal în serie. Poliția încă nu știe exact câte victime are
Digi24
Geanina de la Insula Iubirii, de nerecunoscut! A devenit mamă și e schimbată total! FOTO
Unica.ro
Fără BAC la facultate. Lista universităților
EVZ.ro
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Spynews
Ungaria ne dă lecții. Ungurii fac de rușine toată România
Capital.ro
Horoscop 9 iulie 2024. Fecioarele se luptă pentru putere, Capricornii visează cu ochii deschişi
Antena 3
El a plecat de acasă și a renunțat la verighetă. Gestul făcut de vedetă e dovada clară că divorțează. Artista suferă cumplit: „Sunt mai slabă ca niciodată”
Avantaje
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Mediaflux
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Spynews.ro
Testul IQ al zilei. Corectează 2 + 0 = 18, în doar câteva secunde
Realitatea.net
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și cum arată modelul de cerere
Antena 1
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Impact.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!
Shtiu.ro