Vremea se schimbă radical. Ciclonul islandez aduce temperaturi drastice în România. ANM a emis cod galben de ploi torențiale

de: Andrei Simion
09 09. 2024

Un ciclon se apropie de România, iar din această cauză, ANM a emis recent un cod galben de ploi abundente pentru 9 județe din vestul țării. Vremea se schimbă radical!

Meteorologii avertizează că marți se vor înregistra precipitații abundente în mai multe regiuni, pentru care a fost emis un cod galben. De asemenea, luni, în sudul Banatului, se vor resimți intensificări ale vântului.

Atenționarea meteorologică cod galben este valabilă pe 10 septembrie, între orele 06:00 și 21:00, perioadă în care se așteaptă averse semnificative în mai multe regiuni.

Vremea se schimbă radical

Atenționarea meteorologică cod galben este în vigoare pe 10 septembrie, între orele 06:00 și 21:00, când se prognozează averse semnificative în diverse zone.

„În sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, precum şi în Carpaţii Occidentali şi vestul Carpaţilor Meridionali vor fi averse însemnate cantitativ. Mai ales prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, conform ANM.

Meteorologii precizează că luni, vântul va avea intensificări temporare în sudul Banatului, cu viteze de obicei cuprinse între 50 și 60 km/h.

Vremea se schimbă radical

Temperaturile scad dramatic

Meteorologii anunță că luni, vântul va prezenta intensificări temporare în sudul Banatului, atingând viteze de 50-60 km/h. Un ciclon de origine islandeză se apropie de țara noastră, determinând o schimbare radicală a vremii. Temperaturile vor scădea cu până la 15 grade până la sfârșitul săptămânii, iar în anumite regiuni se vor înregistra temperaturi de îngheț. De asemenea, sunt prognozate furtuni puternice.

Elena Mateescu – directorul general ANM: De marți, vremea se va răcori, la început în jumătatea vestică a țării, acolo unde maximele nu vor mai depăși 20- 24°, în timp ce în Bărăgan, Dobrogea și Moldova temperaturile vor mai consemna limite de până la 29°C. Însă răcirea semnificativă va fi la finalul săptămânii, mai ales de sâmbătă, când maximele nu vor mai depăși 18, posibil 20°C. De la valori de 30° ziua, este posibil, chiar de sâmbătă, să consemnăm, așa cum spuneam, valori cu 10-15° mai puțin, iar în depresiuni să ne apropiem chiar de 0°C, având în vedere masa de aer deosebit de rece care va aborda și zona țării noastre la finalul săptămânii viitoare. Aria precipitațiilor va fi în extindere, cantități de apă local însemnate, 20-30l/m² și nu în ultimul rând și rafale de vânt cu viteze de 55-75km/h.