Vremea schimbă foaia! A fost emis Cod galben de ninsori şi viscol. Zonele în care e iarnă în toată regula

de: Bișinicu Andreea
10 03. 2023

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică de cod galben de viscol și ninsori în România. Avertismentul meteo va fi valabil în intervalul 11 martie, ora 08.00 – 12 martie, ora 15.00. Care sunt zonele afectate.

Cod galben de ninsori în România

Deși în Capitală s-a instaurat primăvară, în toată regula, în zonele de nord și nord-vest ale țării, prognoza meteo se schimbă radical.

Potrivit informațiilor apărute pe pagina oficială de Facebook a IGSU, în toate regiunile vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50..65 km/h și izolat peste 70 km/h.

În Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zona deluroasă a Crișanei, mai ales seara și în noaptea de sâmbătă spre duminică (11/12 martie), vor fi precipitații mixte.

În zonele de munte se vor înregistra rafale de 70 – 80 km/h, iar pe creste, viteza va depăși 90 – 110 km/h, treptat vor predomina ninsorile și va fi viscol.

Citește și Ciclonul care face ravagii în Europa ajunge şi în România. Gata cu vremea de primăvară, când se răceşte

Ce recomandări au făcut cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Oficialul de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au publicat câteva indicații și sfaturi pentru cetățeni:

  • Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
  • Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
  • Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
  • Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

Citește și Meteo 7 martie – 3 aprilie 2023. Surprize majore pentru români. Ce temperaturi vom avea