Vremea în noiembrie. Un anticiclon ajunge în Europa, ce temperaturi vom avea în România
Vremea în noiembrie. Meteorologii anunță temperaturi ridicate. Motivul acestor schimbări este faptul că un anticiclon ajunge în Europa. Ca urmare a acestei situații, ANM ne precizează și ce temperaturi vom avea în România.
Vremea în noiembrie. Specialiștii spun că un anticiclon ajunge în Europa
Scenariul meteo propus de modelul european prezintă o anomalie pozitivă deasupra Europei central-vestice și anomalii negative între Oceanul Atlantic și Rusia. Această configurație este provocată de o mai mare ondulație a Jet Stream, pentru Europa, spun meteorologii europeni.
Efectele, în special pentru țara noastră, ar avea ca rezultat prezența și mai ales apariția „unui vast bloc anticiclonic care ar tinde să facă să treacă perturbațiile la latitudini mai mari, continuând să facă clima uscată și blândă”, explică ANM.
Ca urmare a apariției acestui anticlon în Europa, pe plan local, deși ar fi trebuit să avem valori termice mai scăzute, efectul este tocmai invers.
Vom avea temperaturi ridicate în România
Fenomenul, explică ANM, în mod normal vara ar duce la temperaturi de pste 32 de grade. Dar, cum suntem totuși în noiembrie, efectele nu vor fi la fel ca vara. Cu toate astea, tot vom avea valori ceva mai ridicate.
Cu alte cuvinte, în perioda următoare se vor înregistra valori termice de până la 28 de grade, în special în sudul României. ANM mai spune că în anumite condiții, se vor înregistra valori termice record pentru luna în care ne aflăm.
Prognoza meteo pentru 15 – 21 noiembrie în Europa
Meteorologii anunță că, în linii mari, se va semnala prezența unei zone extinse de valori termice mai ridicate pe o mare parte a continentului european. Din nou, această configurație ar avea ca rezultat un vast anticiclon. Conform meteorologilor, aest val ar avea tendința de a face ca clima să fie stabilă și uscată.
Prognoza meteo pentru 22- 28 noiembrie în Europa
Scenariul propus de meteorologi pentru ultima parte a lunii ar continua să propună o evoluție similară cu cele anterioare. Meteorologii mai spun că va exista „o anomalie pozitivă dispusă pe direcție longitudinală și nu latitudinală. Această configurație barică ar putea fi influențată de o zonalitate mai mare a circulației la scară largă și să readucă valorile anomaliei la valori normale”.
Valori record pentru România în noiembrie 1926
Din punct de vedere al valorilor record în luna noiembrie, cel mai cald a fost în 1926, când pe teritoriul României se înregistrau 30 de grade, valorile fiind înregistrate la stația meteo Călărași. Actualele valori ridicate, spun specialiștii, vin ca urmare a schimbării climei, datorită graduluia ccentuat de poluare. Din păcate, mai spun specialiștii, nu este un semn bun pentru mediul înconjurător.