Vremea din România ieftinește prețul energiei electrice din țară. Ce s-a întâmplat, de fapt

de: Năstase Mirabela
01 04. 2022

Vremea din România ieftinește prețul energiei electrice din țară, astfel că românii se pot considera chiar norocoși datorită fenomenelor meteo anunțate recent de ANM. Deși la prima vedere un cod galben de vânt și ploi poate însemna o veste proastă, ei bine, situația nu este deloc așa, mai ales că România are azi cel mai redus preț mediu zilnic al energiei electrice din toată Europa, iar asta datorită vântului care s-a întețit.

Cum ieftinește vremea din România prețul energiei electrice din țară

Prin urmare, România se poate bucura azi de cel mai redus preț mediu zilnic al energiei electrice din întreaga Europă, de 95,5 de euro/MWh, adică de 3,3 ori mai mic decât cel din Franța, de 317,5 euro/MWh și de 1,7 ori mai redus decât ce din Germania, de 160 euro/MWh. Explicația este chiar este una simplă.

De joi seara, a intrat în vigoare o avertizare tip cod galben de vânt și de ploi, iar producția de energie eoliană se situează la un nivel foarte ridicat.

Astăzi, aceasta este cea mai importantă sursă de generare de electricitate din România. În primele 4 intervale orare, prețul la energie a coborât chiar la 120 lei/MWh, întrucât ca în intervalele orare cu cel mai ridicat consum, cel între 7 și 8 dimineața și între 19 și 20 seara, prețul stabilit joi pentru ziua următoare (PZU) să sară de 1.000, adică 1.100 lei/MWh, notează profit.ro.

Prețul energiei electrice, luat de vânt

Prețul de ieri pentru energia cu livrare în ziua de vineri de pe piața PZU este unul mai redus cu 38% față de cel înregistrat miercuri pentru energia cu livrare în ziua de joi.

De menționat este că PZU este cea mai importantă piață de electricitate din România, aici fiind tranzacționată jumătatea din energia consumată din România.

Prin urmare, începând cu ora 18:00, producția de energie eoliană o depășește pe cea de energie hidro, precum și pe cea nucleară. Joi seara, la ora 23:25, producția de energie eoliană se ridica la 2.250 MW, în timp ce cea de energie hidro coborâse la 1200 MW, iar energia nucleară era de 1400 MW.

În ce privește starea vremii, meterologii au emis o avertizare cod galben de vânt și ploi, care a intrat în vigoare joi și se va încheia sâmbătă. În acest interval de timp sunt anunțate ploi în 20 de județe ale țării, iar vântul o să depășească la rafală chiar și 70 de kilometri pe oră.

Meteorologii anunță și că vremea va fi deosebit de caldă, însă crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil cu aspect de vijelie. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 și 25 de grade, iar cele minime
între 9 și 11 grade.