Vremea de Crăciun și Revelion. Șefa ANM, despre schimbările meteorologice care îi vor surprinde pe români
Românii așteaptă cu nerăbdare sărbătorile de iarnă, iar acest entuziasm este strâns legat și de prognoza meteo, care ar putea să schimbe decorul magiei specifice lunii decembrie. Șefa ANM a venit cu ultimele informații despre vreme pentru următoarea perioadă. La ce trebuie să se aștepte cetățenii care visează la sărbători învăluite într-o atmosferă de poveste presărată cu fulgi de nea?
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion
Nu există persoană care să nu dorească să petreacă Crăciunul în cel mai autentic mod posibil, iar acest lucru presupune și zăpada așternută peste tot. Din păcate, Elena Mateescu nu vine cu vești extrem de îmbucurătoare pentru amatorii de tempertauri scăzute și zăpadă, însă noile actualizări meteorologice ar putea face fericite persoanele din cealaltă tabără, cea friguroșilor.
Potrivit șefei ANM, prognoza meteo a fost actualizată pentru perioada 5 decembrie-2 ianuarie, iar gradele ar părea că urcă în termometre, acesta fiind unul dintre rezultatele încălzirii globale. Ca și în anii anteriori, temperaturile vor fi ușor ridicate pentru această perioadă, respectiv, mijlocul și finalul lunii decembrie, cu precădere în partea de vest a țării.
„Într-adevăr, astăzi am actualizat estimările pentru intervalul 5 decembrie – 2 ianuarie, interval care cuprinde și perioada sărbătorii Crăciunului, luând în considerare săptămâna 19-26 decembrie și, respectiv, 26 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023.
La acest moment, actualizarea indică posibilitatea ca în ambele săptămâni valorile de temperaturi să se mențină ușor mai ridicate, peste ceea ce ar fi normal pentru intervalele respective și mai ales în săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie, când vorbim în special pentru partea de vest, centru, sud-est a țării, de abateri termice pozitive mai mari”, a transmis șefa ANM, la Antena3 CNN.
La plajă sau la schi de Crăciun și Anul Nou?
Potrivit ultimelor actualizări, vremea de Crăciun va fi caldă, depășind temperature specifică perioadei, respective -5 grade, astfel că ne vom bucura de o temperature de până la 5, 6 grade, maxim, tocmai bună pentru a nu îngheța și a ne putea petrece timp și în natură.
Bineînțeles, pentru persoanele care aleg să meargă la munte, echipamentul trebuie să fie unul adecvat, mai ales că acolo temperatura va mai scădea cu suficiente grade, putând ajunge până la -10 grade, fiind resimțit puternic frigul. Cine alege să-și petreacă sărbătorile de iarnă la mare, aici temperaturile vor fi mai blânde, până la 1-2 grade Celsius.
„De Crăciun putem să apreciem, în medie, o vreme în general mai caldă decât în mod obișnuit. Este posibil să vorbim în mod obișnuit de valori care să depășească, în medie, la nivelul maximelor, 6-7 grade pentru că valorile normale pentru perioada respectivă ar trebui să se situeze și să varieze, în general, între – 5 până la cel mult 5-6 grade la nivelul maximelor.
Nopțile sunt în general reci în zonele depresionare, în special și în zonele montane, acolo unde temperaturile pot scădea sub -10 grade și este normal să înregistrăm în ultima decadă a unei luni decembrie cel puțin în aceste zone, valori care să caracterizeze o vreme specifică datei din calendar, în timp ce în zona litoralului, cel mult 1-2 grade Celsius”, a adăugat șefa ANM.