Vremea a luat-o razna. Imagini cu trenuri înzăpezite, realizate azi, 30 august 2023

de: Stan Nicu
30 08. 2023

Locuitorii dintr-o țară din Europa au avut o mare surpriză când s-au trezit azi-dimineață. Au putut vedea că localitățile lor au fost acoperite cu zăpadă, exact cum pot vedea în plină iarnă, în contextul în care nu a venit nici luna septembrie. Vremea a luat-o razna. Imagini cu trenuri înzăpezite, realizate azi, 30 august 2023.

Unde a nins ca iarna în luna august. Locuitorii nu au mai văzut așa ceva

Încălzirea globală cauzează fenomene meteo din ce în ce mai ciudate, începând cu ploi torențiale așa cum nu s-au mai văzut, cu grindină de mărimea portocalei, furtuni pornite pe timp senin, vijelii puternice, dar și cu căderi de zăpadă în luna august.

Ultimul fenomen, mai mult decât ciudat, s-a întâmplat astăzi în Elveția. Astfel, locuitorii din localitatea Zermatt-Gornergrat, situată la 3089 de metri s-au trezit într-un peisaj hibernal.

Localitatea unde a anins se afla in Alpii elvetieni. Sursa foto: Jurnal de vreme

Stratul de zăpadă, consistent

Zăpda căzută în luna august în Alpii elvețieni nu a însemnat doar câțiva fulgi, ci stratul de omăt a fost unul consistent, după cum bine se poate vedea în fotografiile realizate de către martorii fenomenului meteo ciudat.

De fenomene meteo ciudate o să tot avem parte, așa după cum dezvăluie experții în meteorologie.

Vremea extremă va continua

”Vreme extremă a existat dintotdeauana și va exista mereu, dar schimbările climatice pot influența frecvența și intensitatea acestor fenomene”, a declarat cercetătoarea climatică Sjoukje Philip de la Institutul Regal de Meteorologie din Olanda (KNMI).

De asemenea, cercetătorii caută răspunsuri la întrebarea: care catastrofe meteorologice individuale pot fi puse pe seama încălzirii globale. Echipa DW de verificare a faptelor (DW-Faktencheck) anunță ce se poate afirma cu siguranță la această oră despre legătura dintre vreme și modificările climatice.

„Adesea, încălzirea globală chiar joacă un rol la fenomenele meteo extreme, dar influența ei este parțial exagerată. Catastrofele meterologice sunt întotdeauna urmarea unor factori numeroși”, spune Friederike Otto.

Acțiunile omului merg mână în mână cu încălzirea globală

Astfel, în afară de condițiile naturale există și factori care țin de activitatea oamenilor. Spre exemplu, la inundații provocate de căderi masive de apă, un rol important îl joacă despăduririle masive și etanșarea suprafețelor prin construcții, la care abia apoi se poate adăuga și încălzirea globală.

Nu în ultimul rând, cercetătorii au ajuns la concluzia că încălzirea globală nu poate fi singură responsabilă pentru provocarea unui fenomen meteo.

Cât de mare este contribuția ei depinde de tipul fenomenelor meteo, iar amploarea ei este diferită de la caz la caz, sunt de părere cercetătorii.