Coaliția de guvernare, mai exact PSD, anunța zilele acestea noi măsuri sociale de prevenție împotriva crizei economice. Printre aceste măsuri, în mare aprobate declarativ și de PNL, sunt și cele de amânare a ratelor la bănci pentru românii cu credite. Măsura a mai fost luată, cel puțin odată, în ultimii doi ani, ca urmare a pandemiei. Dar, deși aparent ar ajuta românul de rând, această măsură este defapt o capcană extrem de costisitoare. Capcana este mai ales pentru cei cu credite mari și veniturile diminuate ca urmare a crizei.
Am devenit din ce în ce mai mult o societate în care se cumpără acum și se plătește mai târziu, datorită utilizării pe scară largă a creditului. Este mult prea ușor să punem o achiziție pe un plan de plată amânată sau în rate egale fără să înțelegem pe deplin în ce ne băgăm. Tot ceea ce auzim este că nu trebuie să plătesc asta astăzi.
Sună ca o afacere excelentă, nu-i așa? Obținem o satisfacție instantanee cu o responsabilitate amânată. Dar există întotdeauna o capcană. Noua măsură de amânare a ratelor la bănci este o vertibaliă capcană pe termen mediu și lung. Mai ales pentru românii cu credite. Deși mecanismul de anul acesta ar fi în mare la fel ca cel de acum doi ani, și riscurile vor fi pe măsură.
O primă capcană, și asta în timpurile bune, poate fi în termenii acordului de rambursare. Termeni pe care nu îi înțelegem pe deplin înainte de a fi de acord cu ei. O altă capcană clasică este atunci când consumatorii pot fi tentați să facă achiziții pe care nu și le-ar putea permite dacă ar fi obligați să plătească în momentul achiziției sau dacă ar trebui să economisească pentru ele, așa cum făceau bunicii lor.
Dar în cazul de față, capcana este cu totul alta. Lipsa unor explicații clare, atât din partea legiuitorului, cât și a băncii, poate duce la inevitabilul faliment și îndatorare maximă. Dezavantajul unei astfel de măsuri, este că vei plăti dobânda pe toată perioada amânată și ratele vor fi mai mari când reîncepi să plătești. Dobânzile, în acest caz, vor fi calculate la maximul ultimilor nouă ani.
„Această amânare vine cu niște costuri suplimentare. Pe acea perioadă de suspendare continuă să se calculeze dobânzi și comisioane.
Apoi trebuie plătite suplimentar de rată, după perioada de suspendare”, a explicat Irina Chiţu, director FinZoom.ro.
Să zicem că avem un credit de minim 250.000 de lei. La o amânare a ratelor pe o perioadă de 10 luni, calculul arată că vom plăti cu cel puțin 200 de lei mai mult. Mai pe înțelesul tuturor, dacă avem un credit, cum spuneam de 250.000 de lei, cu rata lunară, luat pe 5 ani. dacă facem un calcul vom constata că la final vom plăti, după 10 luni, 2.075 de lei dobânda.
– credit ipotecar de 250.000 lei; rată +12%, în următorii 5 ani; aprilie 2022: 1853 + 222 lei = după 10 luni: 2.075 de lei dobânda.
În acest context, deși aparent ne-ar ajuta măsura propusă de guvernanți, pe termen lung ne-ar destabiliza întreg bugetul. Riscul este imposibilitatea plății dobânzii și a ratelor, ulterior întrând în faliment și poate mult mai rău.