De ce te caută ANAF dacă ai luat voucher de bicicletă de la Firea

De ce te caută ANAF dacă ai luat voucher de bicicletă de la Firea
Foto: Chris Hawes/Flickr

Dacă te numeri printre cei care au primit, anul trecut, un voucher pentru a-și cumpăra o bicicletă, atunci trebuie să știi că ești în vizorul ANAF.

Toate persoanele care au primit, de la Primăria Capitalei, vouchere pentru a-și cumpăra biciclete, sunt obligate în acest an să depună Declarația Unică.

Mai mult, trebuie să plătească un impozit de 10% pentru acest venit, potrivit Profit.ro. Primăria București s-a gândit încă de anul trecut la această situație și chiar s-a consultat, la un moment dat, cu Ministerul Finanțelor.

Numai că nu i-a anunțat și pe cei care s-au înghesuit să primească vouchere că e posibil ca acele tichete să fie impozitate.

Ce trebuie să faci dacă ai primit voucher pentru bicicletă, ca să nu ajungi la mâna ANAF

Dacă ai primit un voucher de la Primărie, atunci trebuie să depui o Declarație Unică. Aceasta poate fi depusă doar online, prin serviciul Spațiu Privat Virtual (SPV).

Cine nu deține un astfel de cont, trebuie să și-l facă pentru că cine nu depune Declarația riscă o amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei.

Primăria ar fi putut să-i anunțe și pe cei care au primit vouchere de bicicletă anul trecut. În regulament se menționa că „utilizarea voucherului atrage obligația beneficiarului atât de declarare a venitului aferent voucherului, cât și de plată a impozitului rezultat, cu respectarea procedurilor stabilite de legislația în vigoare”.

„Acest tip de venit poate fi și subiect de contribuții sociale obligatorii. Fiind venituri din alte surse, în mod normal sunt luate în considerare la calculul plafonului. De exemplu, dacă ai alte tipuri de venituri mai mici față de plafon cu peste 500 de lei, cât este un voucher de bicicletă, nu plătești contribuții. În cazul în care, cumulat cu voucherul de bicicletă, ajungi la plafon, atunci ești obligat să plătești contribuția de sănătate. Se ia în considerare cu alte tipuri de venituri, ca să vezi dacă atingi plafonul. În sine, voucherul nu este subiect de contribuții, pentru că este sub plafon”.

În total, 5.000 de bucureșteni au primit,  după modelul primul venit – primul servit, vouchere în valoare de 500 de lei pentru a-și cumpăra biciclete sau trotinete.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI