Vouchere de vacanță 2023. Schimbare legată de folosirea tichetelor. Anunț important pentru bugetari
Sunt vești proaste pentru angajații de la stat după ce s-a aflat ce se întâmplă cu voucherele de vacanță 2023. S-a produs o schimbare importantă legată de folosirea tichetelor. Care este anunțul pe care trebuie să îl cunoască toți bugetarii.
Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță 2023. Vești proaste pentru bugetari
Peste 1 milion de bugetari ar putea rămâne fără voucherele de vacanță, eliminarea acestor facilități fiind un scenariu propus de PNL și discutat în coaliția de guvernare. Decizia ar putea fi luată pentru a se acoperi deficitul bugetar.
Tichetele de vacanță au o valoare totală de 1.450 de lei, iar acestea reprezintă un bonus pentru angajaţii de la instituţiile statului, însă și o metodă de fidelizarea a lor.
Bugetarii iau vouchere de vacanță doar dintr-un singur loc
De asemenea, trebuie precizat că un salariat beneficiază de tichete într-o singură tură, chiar muncește pentru mai mulţi angajatori.
Liderii Coaliției de guvernare caută o serie de măsuri fiscale, care să fie aplicate în perioada următoare, în contextul nevoii de micșorare a deficitului bugetar uriaș, care pune țara sub riscul pierderii finanțărilor europene.
Astfel, una dintre măsurile luate în calcul este cea a voucherelor de vacanță pentru bugetari. PSD și PNL, la propunerea celui din urmă, au discutat fie eliminarea lor completă, fie acordarea numai bugetarilor cu venituri mai mici de 5.000 de lei. O altă posibilitate ar fi acordarea voucherelor de vacanță în extrasezon, pentru a sprijini în continuare sectorul HoReCa.
Deocamdată nu s-a stabilit nimic concret
Încă nu s-a luat o măsură concertă, însă informațiile au ajuns pe surse în presă. Liberalii și social-democrații au venit fiecare cu câte o serie de propuneri, astfel că două dintre acestea au fost agreeate de ambele formațiuni politice.
Este vorba despre supraimpozitarea profitului transferat în altă țară sau într-un paradis fiscal de către unele companii, cu 15%.
De asemenea, ambele partide s-au arătatde acord cu impozitarea cu 1% pentru cetățenii care dețin proprietăți imobiliare cu valoare cumulată mai mare de 500.000 de euro.
În plus, alte măsuri luate în calcul țin de creșterea impozitelor pe dividente de la 8% la 10%, iar firmele care depășesc rata de profitabilitate de 30% ar urma să plătească un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
Ce taxe ar putea fi mărite
Nu în ultimul rând, coaliția de guvernare mai are în lucru o serie de creșteri de taxe, respectiv:
-creșterea TVA de la 9% la 19% pentru restaurante,
-creșterea taxei pe zahăr și sucurile carbogazoase,
-creșterea taxelor pentru licențele la jocuri noroc,
-creșterea taxelor pentru alcool și tutun,
-creșterea TVA la 19 % la hrana pentru animale și plata CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.