Vouchere de vacanță 2020. Cât timp ar putea fi folosite tichetele emise anul acesta

de: Ștefan R. Apostol
11 11. 2020

România trece printr-o criză fără egal, atât epidemiologică, cât și economică. Cu toate astea mulți români se gândesc la cum să-și facă o mini-vacață de sărăbtori. Asta în cazul în care autoritățile nu vor veni cu noi măsuri de carantinare. Deocamdată autoritățile ne-au liniștit, spunând că nu se vor lua măsuri în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu alte cuvinte putem să ne organizăm o mini-vacanță. În acest moment există un proiect de lege pentru acodarea de vouchere de vacanță în alte condiții.

Vouchere de vacanță valabile până în 2021

Anul trecut, Guvernul a emis celebrele vouchere de vacanță pentru anul 2019. Cum nu au fost folosite în totalitate, autoritățile au decis să le prelungească valabilitatea până la finele anului 2021. Cu alte cuvinte, pe tot parcursul acestui an, bine, ce a mai rămas din el, dar și pe toată perioada anului viitor, aceste vouchere de vacanță vor fi valabile.

Toate cele enunțate anterior ar putea fi valabile, dar deocamdată sunt la stadiul de proiect OUG. Proiectul a fost lansat spre dezbatere publică la inițiativa Ministerului Economiei. În același proiect s-a mai adăugat o altă modificare importantă. Conform proiectului voucherele emise pentru anul acesta, 2020, dar și cele pentru anul viitor ar urma să fie valabile doi ani de la data emiterii.

Vouchere de vacanță în format electronic pe doi ani

Justifiarea acestor noi măsuri, vine ca urmare a actualei crize epidemiologice, și pentru că aceste vouchere de vacanță emise deja, nu vor putea fi folosite în totalitate. OUG propune ca valabilitatea acestora să fie până la finele anului 2021. O altă justificare este aceea a acoperiri pierderilor suferite de industria HoReCa în toată această perioadă. Prin aceste vouchere de vacanță, statul încearcă să ajute, relativ repede, operatorii din industrie, pentru a-și recupera o parte din pierderi.

Vouchere de vacanță cu valabilitate doi ani

În 2021 vor fi emise vouchere cu valoarea totală de 1.450 lei/angajat. Ca și până acum, vor fi personalizate și emise doar în format electronic, sub formă de card valoric. În același timp, din anul următor aceste vouchere vor avea determinată valabilitatea pe o perioadă de doi ani, conform proiectului OUG, și vor fi emise în perioada ianuarie-decembrie 2021.

Un alt amendament important, regăsit în Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, este acela al integrării într-un singur sistem de vouchere a tot ce înseamnă tichete oferite până acum angajaților din sistemul bugetar. Normal ar fi trebuit să intre în vigoare în prima zi a anului viitor, dar s-a devansat procedura până în 2022.