Vor intra profesorii în șomaj tehnic? Ludovic Orban a făcut anunțul cu puțin timp în urmă

Ludovic Orban a vorbit duminică seară despre situația profesorilor. Acesta a declarat că niciun cadru didactic nu va intra în șomaj tehnic, acestaspect neintrând în discuție. În ciuda faptului că toate școlile au fost închise începând cu data de 11 martie 2020, profesorii păstrează legătura cu elevii prin diferite metode online.

Care este obligația profesorilor în această perioadă

Premierul Ludovic Orban a declarat duminica seară pentru România TV că nu se pune problema intrării în șomaj a profesorilor. Potrivit acestuia, profesorii trebuie să-și facă treaba, chiar și în mediul online, cu acest prilej promovându-se metoda modernă pe care multe țări au adoptat-o deja. De asemenea, Ludovic Orban a vorbit despre necesitatea angajaților din domeniul sanitar, de ordine publică sau din zona muncii și protecției civile, excluzând posibilitatea intrării în șomaj.

Nu a existat nicio discuţie pe tema şomajului tehnic pentru cadrele didactice. Cadrele didactice trebuie să ţină orele pe platforme online, prin media, prin toate mijloacele prin care pot organiza orele şi să îşi facă treaba, să îi înveţe pe copii, astfel încât să nu fie necesară îngheţarea anului.

Nu avem sub nicio formă în discuţie nici această discuţie. Vrem să creştem interesul pentru online. Aici şi profesorii trebuie să fie mai implicaţi în această chestiune, în rest orice poveste circulă nu trebuie băgată în seamă”, a declarat premierul.

Ce se întâmplă cu profesorii în vacanța de Paște

În urmă cu puțin timp, Ministerul Educației a anunțat ce se întâmplă cu concediile profesorilor pe perioada vacanței de Paște. Luminița Barcari, secretar de stat la Minister, a explicat că aceștia sunt obligați să-și ia concediu de odihnă pe perioada vacanței de Paște. Aceasta a adăugat, de asemenea, că există posibilitatea prelungirii acestui concediu după vacanță.

Termenul obligativitate este discutabil. În vacanța de Paște profesorii erau oricum în concediu. Nu se pune problema de activitate, cât timp și în această perioadă profesorii stau acasă. Nu pot spune, la acest moment, dacă se va prelungi această măsură a concediului de odihnă, dar va fi luat în discuție în Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Am discutat cu sindicatele această măsură (n.r. – obligarea angajaților din învățământul preuniversitar la concediu de odihnă pe perioada vacanței de primăvară). Profesorii au optat pentru concediul de odihnă. Serviciul contabil va putea veni la serviciu pentru asigurarea plății salariilor”, a declarat secretarul de stat pe învățământ preuniversitar, pentru România Liberă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI