Vopseaua de Paște pentru ouă care este toxică. Așa o recunoști ca să nu o mai cumperi
Pentru că sărbătoarea Paștelui se apropie cu pași mari, gospodinele pregătesc toate detaliile pentru a realiza meniul pentru masa festivă la care se vor aduna rudele și vor ciocni ouă. La ce trebuie să fii atent, atunci când alegi vopseaua pentru ouăle de Paște. Cum te ferești de cea toxică.
Cât de toxică este vopseaua de Paște
În preajma sărbătorilor pascale, gospodinele se întrec în cele mai bune rețete de preparate tradiționale. Pe masa de Paște, vedetele sezonului sunt, fără îndoială, friptura de miel, drobul, cozonacul, pasca, sarmalele și ouă vopsite de Paște.
Desigur, specialiștii spun că există anumite detalii de care trebuie să ții cont, atunci când colorezi ouăle cu ocazia Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Unii comercianți vând vopsea tipografică de colorat ouăle de Paște, substanță periculoasă din cauza cantității de plumb pe care o deține. Acesta este motivul pentru care autoritățile avertizează românii să nu cumpere vopsea de ouă de la orice colț de stradă.
Cu toate că vopseaua tipografică face ouăle de Paște să arate extrem de frumos, având o culoare lucioasă, puternică și intensă, iată că aceste substanțe nu sunt benefice pentru organismul nostru.
Trebuie să ții cont de faptul că vopseaua tipografică poate conține anumite metale care pătrund în albuș, prin coaja ouălor.
Cum recunoști această vopsea? Ei bine, comercianții vând pliculețele cu 1 leu, de obicei, iar pe ambalajul plasticos nu sunt trecute instrucțiuni de utilizare. Așadar, mare atenție ce alegi atunci când vrei să vopsești ouăle de Paște.
„Ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini!”
Potrivit celor de la InfoCons, comisarii au specificat faptul că vopseaua pentru ouăle de Paște poate conține până la 11 E-uri și poate fi ingerată direct de pe coaja oului, atunci când substanța pătrunde în interior.
„Vopseaua de ouă nu numai că ne influenţează vizual şi ne aduce, poate, o bucurie ca şi coloristică o oului de Paşte, dar se transferă atât în produse – în ouă – sau se transferă pe mână.
Ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mai atenţi şi mai responsabili atunci când cumpărăm vopsea de ouă – un produs pe care îl cumpărăm poate doar să fie.
Necitind eticheta şi nici măcar cantitatea minimă de ouă care pot fi vopsite, care de altfel, influenţează şi preţul. Dar, atenţie, vopseaua de ouă poate să conţină până la 11 E-uri care ne influenţează atât pe noi, copiii noştri, bunicii şi musafirii noştri la masa de Paşte.
Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă. Atenţie la vopseaua de ouă!”, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.