Rusia, nouă ofertă de negocieri de pace pentru Ucraina. Unde a acceptat Volodimir Zelensky să se vadă cu rușii și în ce condiții
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a respins duminică o ofertă rusă de discuții în Belarus, afirmând că Minskul însuși a fost complice la invazia rusă, dar lăsând ușa deschisă pentru negocieri în alte locații. Kremlinul a declarat că delegația sa este pregătită să se întâlnească cu oficialii ucraineni în orașul Gomel, din Belarus.
Zelensky vrea să negocieze cu Rusia, dar nu în Belarus. Ce opțiuni a oferit
UPDATE 15:47: În urmă cu câteva minute, președintele Ucrainei a publicat un mesaj pe contul său de Facebook. Acesta susține că a vorbit cu Alexandru Lukașenko în legătură cu negocierile de pace.
„Rezultatul conversației cu Alexandru Lukașenko. Am convenit ca delegația ucraineană să se întâlnească cu delegația rusă, fără condiții prealabile, la granița ucraineană-belarusă, lângă râul Pripyat.
Alexandru Lukașenko și-a asumat responsabilitatea pentru a se asigura că toate avioanele, elicopterele și rachetele staționate pe teritoriul belarus rămân la sol în timpul călătoriei, discuțiilor și întoarcerii delegației ucrainene”, este mesajul publicat Alexandru Lukașenko pe Facebook.
UPDATE: Delegația rusă ajunsă în Belarus pentru negocieri a așteptat oficiali din Ucraina pentru discuții, la Gomel. Conform Interfax, negocierile ar putea avea loc fără precondiții. Vladimir Medinsky, şeful delegaţiei ruse şi consilier al preşedintelui Vladimir Putin, susține că țara sa vrea pace.
„Delegația rusă, formată din reprezentanți ai ministerelor de externe, de apărare și ai altor ministere, inclusiv ai administrației prezidențiale, a sosit în Belarus pentru discuții cu ucrainenii. Suntem pregătiți să începem discuțiile la Gomel”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform EFE.
„De îndată ce primim această confirmare, vom porni imediat să ne întâlnim cu omologii noştri în cadrul negocierilor. Suntem pentru pace”, a spus Medinsky, potrivit CNN.
UPDATE: După ce Rusia a propus ca negocierile de pace să aibă loc la Belarus, președintele Ucrainei a refuzat. Acesta a oferit o altă soluție pentru Vladimir Putin ca pacea să fie negociată.
„Dacă nu ar fi avut loc nicio acțiune agresivă din Belarus, am putea vorbi la Minsk… alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții. Bineînțeles că vrem pace, vrem să ne întâlnim, vrem să se încheie războiul. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – le-am oferit rușilor.
Orice alt oraș ni s-ar potrivi și nouă – într-o țară, din al cărei teritoriu nu sunt lansate rachete asupra noastră. Numai așa negocierile pot fi sincere și pot pune capăt războiului cu adevărat”, a mai declarat Zelensky, conform BBC.
Știrea inițială:
Zelensky a declarat că Ucraina este dispusă să poarte discuții cu Rusia, dar a respins convocarea acestora în Belarusul vecin, deoarece acesta este folosit ca o rampă de lansare pentru invazia Moscovei.
„Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku. Le-am propus pe toate”, a declarat Zelensky într-o adresă postată online.
Vineri, purtătorul de cuvânt al președintelui Volodymyr Zelensky a declarat pe rețelele sociale că Ucraina și Rusia discută un loc și o oră pentru negocieri.
„Ucraina a fost și rămâne pregătită să discute despre încetarea focului și pace”, a declarat purtătorul de cuvânt Sergii Nykyforov.
„Delegația rusă este pregătită pentru discuții, iar acum îi așteptăm pe ucraineni”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov.
Locația negocierilor iminente este notabilă, deoarece Belarus a ajutat forțele rusești, permițând trupelor să treacă prin granițele sale pentru a intra în Ucraina. Există, de asemenea, rapoarte privind lansarea de proiectile și avioane rusești de pe teritoriul belarus.
Ce spune Lukașenko
Liderul belarus Alexander Lukașenko a cerut Kievului să accepte discuțiile cu Rusia pentru ca Ucraina să nu-și piardă statalitatea, a relatat agenția rusă de știri RIA.
Nu este clar care vor fi cererile pe care Putin și Zelenski le vor avea unul față de celălalt, în condițiile în care se presupune că avansul rusesc a încetinit în cea de-a patra zi de război din cauza problemelor de aprovizionare și de moral.
Este de așteptat ca statutul celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, retragerea trupelor rusești și statutul prizonierilor de război să fie în centrul atenției.
După ce a adunat aproximativ 190.000 de soldați în nordul, estul și sudul Ucrainei, Putin a semnat luni un decret de recunoaștere a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, ca entități independente, în cadrul unei ceremonii de semnare prezentate la televiziunea de stat.
Joi, Rusia a lansat în cele din urmă ceea ce Putin a numit o „operațiune militară specială„, după săptămâni întregi în care și-a negat intenția de a invada Ucraina.
Putin a argumentat că Ucraina, o națiune democratică de 44 de milioane de oameni, este un stat ilegitim sculptat din Rusia, o viziune pe care ucrainenii o consideră ca fiind menită să le șteargă istoria de peste o mie de ani.