Volodimir Zelenski, despre pericolul în care se află țările din Europa în următoarele zile. Ce plan are Vladimir Putin: „Îi avertizăm pe parteneri”

Volodimir Zelenski, despre pericolul în care se află țările din Europa în următoarele zile. Ce plan are Vladimir Putin: „Îi avertizăm pe parteneri
Volodimi Zelenski, în timpul unui discurs oficial Sursă foto: Biroul de presă prezidențial ucrainean

Luptele din Ucraina se intensifică pe forntul de est, acolo unde Rusia și-a propus să cucerească în întregime orașele Severodoneţk și Lysychansk, singurele din regiunea Luhansk deținute încă de statul ucrainean. În urma recomandării Comisiei Europene, cu privire la acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și R. Moldov, Vladimir Putin va avorda o nouă tactică de luptă, devenind un adversar și mai de temut pentru întreaga Europă.

Reacția Rusiei după creșterea șanselor Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană

În cursul nopții de duminică spre luni, președintele Volodimir Zelenski a tras un semnal de alarmă privind pericolul la care sunt expuse, în special, țările europene, după ce Comisia Europeană a recomandat acordarea statului de țară candidată la aderare UE pentru Ucraina. Potrivit liderului ucrainean, drept răzbunare, Vladimir Putin va ordona armatei sale o intensificare a atacurilor, astfel că, atât Ucraina, cât și țările învecinate, inclusiv România, s-ar putea afla în pericol.

„Şi nu doar ostilitate împotriva Ucrainei, ci şi împotriva celorlalte ţări europene. Ne pregătim. Suntem pregătiţi. Îi avertizăm pe parteneri”, a transmis Volodimir Zelenski,

Zelenski a vorbit şi despre atacurile agresive desfășurate în Ucraina, cu precădere în zona Harkovului, acolo unde rușii fac tot posibilul să domine zona. În ciuda tuturor încercărilor Rusiei de a cuceri regiunile importante din Ucraina, Volodimir Zelenski dă asigurări cu privire la faptul că armata sa nu va renunța să opună rezistență în fața trupelor ruse, însă a reamintit încă o dată că pentru realizarea acestor ofensive, este nevoie de mai multe arme.

 „Ocupanţii strâng forţe în direcţia Harkovului, în regiunea Zaporojie. Au lovit din nou infrastructura de combustibil, vor ca situaţia legată de combustibili să se înrăutăţească. Bineînţeles, vom reacţiona. Luptele continuă în Donbas. Armata rusă foloseşte cele mai multe forţe ofensive acolo.

Însă Severodoneţk, Lisichansk, Avdiivka, Krasnohorivka şi alte locuri rezistă. Aşa sunt oamenii noştri. Şi le sunt recunoscător tuturor celor a căror putere de astăzi înseamnă victoria noastră mâine”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Șeful Statului Major britanic, apel categoric către armata britanică

În contextul în care pericolul războiului din Ucraina reprezintă un risc uriaș și pentru siguranța Marii Britanii, noul şef al Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, și-a avertizat trupele cu privire la un atac în Europa pentru a-și apăra țara.

„Sunt primul şef de Stat Major după 1941 care preia comanda armatei în umbra unui război terestru în Europa care implică o putere continentală. Invazia rusă în Ucraina evidenţiază obiectivul nostru esenţial de a proteja Regatul Unit prin capacitatea noastră de a lupta şi câştiga războaie terestre”, a transmis generalul britanic într-un mesaj scris adresat personalului militar.

Acesta și-a continuat mesajul de încurajare a luptei împotriva trupelor ruse, susținând că actuala generație a Forțelor Armate britanice are obligația să lupte încă o dată în Europa pentru a-și apăra teritoriile.

„Există un imperativ puternic de a construi forţe armate capabile să lupte împreună cu aliaţii noştri şi să învingă Rusia în luptă. Suntem generaţia care trebuie să pregătească forţele armate să lupte în Europa încă o dată”, a indicat, duminică, generalul Patrick Sanders, sosit la conducerea armatei britanice în urmă cu o săptămână.