Volodimir Zelenski a abordat subiectul negocierilor de pace cu Moscova, în contextul în care publicația Washington Post a citat niște surse anonime, conform cărora SUA ar fi încurajat Ucraina să negocieze termenii de pace cu Rusia, având în vedere faptul că Departamentul de Stat a sugerat că Putin încearcă să escaladeze războiul, fără intenții de a avea discuții de pace.
În timpul discursului său nocturne de luni, Volodimir Zelenski a vorbit despre necesitatea împingerii Rusiei către discuțiile de pace, având în vedere situația grea de pe frontul de luptă. Acesta a dezvăluit că în regiunea Donețk mor zilnic sute de militari ruși, în timp ce mai multe zone ucrianene rămân fără energie electrică.
Mai mult, liderul ucrainean a etichetat Rusia drept o „forță destabilizatoare” într-o serie de probleme, inclusiv în schimbările climatice, motiv pentru care, este necesar ca Rusia să fie obligată să participe la discuții de pace „autentice” .
Acesta a subliniat problemele cu care se confruntă omenirea, inclusive crizele de energie, alimentară, cât și distrugerea relațiilor internaționale.
„Aşadar, oricine este serios în ceea ce priveşte agenda climatică trebuie să fie serios şi în ceea ce priveşte necesitatea de a opri imediat agresiunea rusă, de a restabili integritatea noastră teritorială şi de a forţa Rusia (să vină) la negocieri de pace autentice”, a declarat liderul de la Kiev.
Ulterior declarațiilor sale, un consilier al lui Zelenski afirmase că Ucraina este pregătită să negocieze cu un lider rus, dar altul diferit de Vladimir Putin.
Potrivit publicației americane Washington Post, administrația Biden încurajează Ucraina să se arate deschisă în fața negocierilor cu Rusia, având în vedere existența unei îngrijorări internaționale privind lipsa unei perspective a încetării acestui război, lucru care ar putea influența ajutorul primit.
Potrivit încurajărilor din partea SUA, Ucraina ar trebui mai degrabă să se arate interesată de găsirea unei soluții la acest conflict, decât negocieri de pace de natură teritorială.
Oficialii, inclusiv consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, au început să facă presiuni asupra ucrainenilor privind speranța încetării rpzboiului, mai ales că la începutul lunii octombrie, Zelenski a semnat un decret prin care a exclus orice posibilitate de negociere cu Vladimir Putin.
Decretul semnat de liderul ucrainean a fost răspuns la anexarea autoproclamată de Rusia a teritoriilor din estul Ucrainei, în urma referendumurilor false organizate în cele patru regiuni: „Suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte al Rusiei”, a declarat Zelenski luna trecută.