Volodimir Zelenski, avertisment de ultimă oră privind o posibilă catastrofă nucleară. Care este diferența majoră între Cernobîl și Zaporojie

Volodimir Zelenski, avertisment de ultimă oră privind o posibilă catastrofă nucleară. Care este diferența majoră între Cernobîl și Zaporojie
Volodimir Zelenski, lider ucrainean

Volodimir Zelenski trage semnale de alarmă disperate privind pericolul catastrofal existent în acest moment la centrala de la Zaporojie, acolo unde trupele rusești lansează rachete care ar putea lovi voit sau din greșeală reactoarele centralei nucleare. Având în vedere că Vladimir Putin se arată total dezinteresat de viața a milioane de oameni de pe planetă, liderul ucrainean solicită sancțiuni urgente împotriva acestuia, pe care îl acuză de acte teroriste.

Explozia de la Cernobîl revine în prim plan în această perioadă tensionată

În timp ce avertizează cetățenii ucraineni și pe cei din Occident cu privire la posibilele riscuri uriașe ale unui accident la centrala nucleară din Zaporojie, Volodimir Zelenski a amintit de dezastrul de la Cernobîl, care a fost considerat cel mai „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.”

Astfel, pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei a explodat în urma unui șir lung de erori umane, astfel că190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense (apriximativ 2600 km), afectând milioane de oameni, dintre aceștia, 985.000 de oameni au murit, majoritate din cauza cancerului.

Ulterior, multe alte persoane s-au confruntat cu probleme de sănătate, mulți dintre ei murind sau trăindu-și viața în chinuri. Având în vedere dezastrul nuclear produs odată cu acel accident nefericit, Volidimir Zelenski avertizează că un eveniment similar la Zaporojie, ar avea rezultate și mai catastrofale, luând în calcul diferențele clare între centrale, cea de la Cernobîl fiind mult mai mică.

Volodimir Zelenski, avertisment privind desfășurarea unui accident nuclear fără egal

Din acest motiv, liderul ucrainean a solicitat noi sancțiuni împotriva Rusiei, care ar putea să-l determine pe Putin să evite producerea unei adevărate tragedii.

„Lumea nu trebuie să uite Cernobîl şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) a însemnat explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare.

Avem nevoie de noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare”, a declarat Volodimir Zelenski.

În cursul zilei de sâmbătă, compania ucraineană de energie atomică a anunțat după atacurile pentru care Kievul și Moscova se acuză reciproc că unul dintre reactoarele centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a fost oprit.

„În urma atacului asupra centralei, sistemul de protecție în caz de urgență a fost declanșat la unul dintre cele trei reactoare aflate în funcțiune, care s-a oprit”, a anunțat Energoatom, pe Telegram.

Energoatom a anunțat că în urma atacului a fost „avariată grav” o stație care conținea azot și oxigen și o „cladire auxiliară”.

„Există încă riscul de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive, iar riscul de incendiu este, de asemenea, mare”, a precizat compania.