Volodimir Zelenski, acuzații tăioase la adresa Uniunii Europene. Președintele ucrainean nu a mai rezistat

Volodimir Zelenski, acuzații tăioase la adresa Uniunii Europene. Președintele ucrainean nu a mai rezistat
Volodimir Zelenski, în timpul transmiterii unui mesaj

Ca în fiecare noapte, de 93 de zile încoace, Volodimir Zelenski transmite un mesaj prin care anunță evoluția războiului, situația actuală a trupelor pe frontul de luptă, a țării, dar și mesaje de mulțumire sau reproș celor de la care primește sau așteaptă ajutor. În cursul nopții de joi spre vineri, liderul ucrainean a dat asigurări întregii lumi, inclusiv rivalilor, că Ucraina va rămâne un stat independent, indiferent de provocările pe care trebuie să le înfrunte pentru a obține această victorie.

Zelenski, avertisment privind soarta Ucrainei

Volodimir Zelenski se arată, pe de-o parte încrezător, și pe de altă parte, dezamăgit de ritmul extrem de lent în care puternicii lumii se implică în apărarea și susținera țării după invazia rusească. Deși este sigur că Ucraina va rămâne un stat independent, liderul țării se întreabă cine și cât trebuie să mai plătească pentru ca acest război să înceteze. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski își exprimă dorința ca Rusia să suporte consecințele pentru acțiunile militare întreprinse pe teritoriul Ucrainei, generând adevărate catastrofe.

Președintele ucrainean a povestit o situație de acum 8 ani, atunci când aeroportul din Donețk s-a închis, la momentul respective fiind anunțată o întrerupere temporară. Din păcate, la atâta vreme distanță, lucrurile sunt într-un stadiu mult mai rău.

„În acea zi, se pare, nimeni nu a prevăzut cum se vor dezvolta evenimentele din Donbas în aceşti ani. Şi apoi – în toată Ucraina după o invazie la scară largă. Nimeni nu a putut prezice cât de mult va dura acest «temporar» din anunţ.

Dar în acea zi şi în orice zi după aceea, şi astăzi, două lucruri pot fi spuse cu încredere. Primul. Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia, pentru războiul absurd împotriva noastră”, a transmis Zelenski.

De ce liderii mondiali sunt vinovați pentru soarta Ucrainei?

În continuare, Volodimir Zelenski a acuzat liderii celor mai puternice state din lume pentru lipsa de implicare și acțiune în vederea opririi acestor masacre, care distrug rând pe rând țara. Acesta susține că puternicii lumii ar fi trebuit să acționeze așa cum ar fi făcut-o pentru propria țară, iar rezultatele ar fi fost altele.

„Şi al doilea. Desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa. Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul”, a adăugat el.

Zelenski a criticat Uniunea Europeană pentru targiversarea implementării celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce țara condusă de Putin primește din Europa un miliard de euro, proveniți din livrările de energie.

„Desigur, sunt recunoscător prietenilor noştri care promovează noi sancţiuni. Dar de unde au obţinut atâta putere cei care blochează al şaselea pachet? De ce li se permite să aibă încă atâta putere, inclusiv în proceduri intra-europene?

Uitaţi-vă de câte săptămâni lumea nu a îndrăznit să bolocheze sistemul bancar rusesc – toate băncile, fără excepţie, pentru a-i lua agresorului oportunitatea de a finanţa nu doar războiul împotriva noastră, dar şi politica de a crea rupturi şi crize în lume”, a subliniat Volodimir Zelenski.