Volodimir Zelenski, apel de ultimă oră către țările NATO. Soluția propusă de liderul Ucrainei va pune capăt războiului

Volodimir Zelenski, apel de ultimă oră către țările NATO. Soluția propusă de liderul Ucrainei va pune capăt războiului
Volodimir Zelenski, într-o biserică Sursă foto: New York Post

Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj către națiune, iar de această dată, președintele ucrainean a transmis pe această cale mai multe mulțumiri celor care au luptat pentru libertatea Ucrainei și a întregii Europe, dar în același timp, a făcut apel la țările membre NATO pentru a-i oferi sprijinul de care țara are nevoie pentru a pune capăt acestui război, care durează de nouă luni.

Volodimir Zelenski, omagiu adus eroilor

În cursul serii de luni, Zelenski a menţionat că în această zi a fost sărbătorită Ziua paraşutiştilor – Ziua Trupelor Aeropurtate ale Forţelor Armate ale Ucrainei, acesta purtând în semn de recunoștință un tricou semnificativ pentru eveniment, care i-a fost oferit anterior. În discursul său a ținut să aprecieze eforturile depuse de mai multe brigăzi aeropurtate care s-au implicat în luptele pentru eliberarea unor teritorii ale Ucrainei, mulțumindu-le astfel pentru toate eforturile depuse.

Tot în cadrul discursului său, președintele Zelenski a menționat distincțiile oferite celor mai buni luptători care și-au sacrificat viața cu scopul de a apăra libertatea Ucrainei în fața pericolului reprezent de Rusia. Momentul oferirii distincțiilor a avut loc în cadrul unei ceremonii în Sala Albă a Eroilor Ucrainei din Palatul Mariyinsky.

”Trupele noastre aeropurtate, ca toate forţele defensive ale Ucrainei, au plătit un preţ extrem de mare ca poporul nostru să îşi păstreze libertatea. Mii de bărbaţi şi femei ucraineni au murit luptând pentru ţara noastră. Trebuie să ne amintim de ei mereu. Trebuie să le omagiem întotdeauna curajul şi sacrificiul de sine”, a transmis Zelenski.

Solicitarea Ucrainei către NATO

În cadrul discursului său de luni seară, preşedintele ucrainean a menționat că a vorbit în fața Adunării Parlamentare a NATO, despre modul în care țara sa a contribuit la protejarea libertăţii şi valorilor europene, motiv pentru care, dorește ajutor din partea statelor membre.

Acesta a solicitat ca țările prietene din NATO să acționeze urgent în vederea implementării Formulei de Pace Ucraineană, care ”poate garanta pace şi justiţie pentru Ucraina şi pentru întreaga comunitate euro-atlantică”. Zelenski a solicitat în același timp parlamentelor statelor membre NATO să adopte o decizie pentru a numi Rusia ”stat terorist”.

”Cred că treptat vom obţine acest rezultat. Aşa va fi Rusia percepută în lume. Exact ceea ce a devenit. Un stat terorist. Şi le mulţumesc tuturor membrilor Adunării Parlamentare a NATO care astăzi au adoptat o rezoluţie relevantă pentru a confirma acest lucru şi alte poziţii ale noastre”, a transmis Zelenski.

În cadrul discursului său, Zelenski a informat cetățenii cu privire la discuțiile avute cu Emmanuel Macron referitoare la implementarea rapidă a unor puncte din Formula de Pace, mai exact, despre siguranţa radioactivităţii şi situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie, cât şi despre securitatea energetică a Ucrainei şi a Europei.

Acesta a dat asigurări cu privire la desfășurarea activităților care vor asigura implementarea ordinului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de a opri atacurile faţă de centrele nucleare ucrainene, însă pentru acest lucru este nevoie ca militarii ruși să se retragă de la Zaporojie.

”Rusia trebuie să îşi retragă toţi combatanţii de acolo şi să înceteze să mai bombardeze centrala”, a punctat el.

Urmăriți Playtech.ro și pe