Vladimir Putin, pregătit să apese butonul nuclear? Dmitri Muratov, îngrijorat de planurile liderului rus

de: Ștefan R. Apostol
30 03. 2023

Deși acest titlu nu cu mult timp în urmă părea doar un scenariu imposibil, azi tot mai multe voci occidentale vorbesc despre faptul că Vladimir Putin ar fi pregătit să apese butonul nuclear. Printre cei care sunt convinși că există acest risc, se numără și Dmitri Muratov, redactorul-șef al Novaia Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace al Rusiei, acesta spunând că este îngrijorat de actuala situație, accentuând ideea, conform căreia, cât de departe va merge Kremlinul în confruntarea sa cu Occidentul.

Vladimir Putin ar fi pregătit să apese butonul nuclear?

Încă din primele zile ale declanșării conflictului din Ucraina, Occidentul s-a temut de acest pas pe care liderul de la Kremlin l-ar putea face, dacă ar simți că nu mai are nimic de pierdut. Nu este o întrebare teoretică, mai ales că liderul Rusiei și-a pus forțele nucleare în alertă plângându-se de „declarațiile agresive” ale liderilor NATO.

În ziua în care anunța decizia de a declanșa „operațiunile speciale” din Ucraina, Vladimir Putin a dat un avertisment înfiorător: „Pentru oricine s-ar gândi să intervină din exterior – dacă o faci, te vei confrunta cu consecințe mai mari decât orice te-ai confruntat în istorie.

Cuvintele lui Putin sună ca o amenințare directă a războiului nuclear”, crede laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, redactor-șef al ziarului Novaia Gazeta:

„În acea adresare, Putin nu se comporta ca stăpânul Kremlinului, ci stăpânul planetei, în același mod în care proprietarul unei mașini se arată învârtindu-și brelocul de chei în jurul degetului, Putin învârtea butonul nuclear.

A spus de multe ori: dacă nu există Rusia, de ce avem nevoie de planetă? Nimeni nu a acordat nicio atenție. Dar aceasta este o amenințare că, dacă Rusia nu este tratată așa cum vrea el, atunci totul va fi distrus.”, este de părere Dmitri Muratov, redactorul-șef al Novaia Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Vezi și: Vladimir Putin, pregătit să mute armele nucleare în Belarus. Liderul de la Kremlin e mai aproape de graniţa NATO

Într-un documentar din 2018, președintele Putin a comentat că „… dacă cineva decide să anihileze Rusia, avem dreptul legal de a răspunde. Da, va fi o catastrofă pentru umanitate și pentru lume. Dar sunt cetățean al Rusiei și al acesteia, șeful statului. De ce avem nevoie de o lume fără Rusia în ea?

„Putin este într-o situație dificilă”

Avansând până în 2022, Putin a lansat un război pe scară largă împotriva Ucrainei, dar forțele armate ucrainene opun rezistență fermă. Națiunile occidentale s-au unit, spre surprinderea Kremlinului, pentru a impune sancțiuni economice și financiare potențial paralizante împotriva Moscovei. Însăși existența sistemului Putin poate fi pusă la îndoială, mai spune Dmitri Muratov.

„Putin este într-o situație dificilă. Nu mai are multe opțiuni, odată ce Occidentul îngheață activele Băncii Centrale Ruse și sistemul financiar al Rusiei chiar va implozi.

Asta va face sistemul nefuncțional. O opțiune pentru el este să taie aprovizionarea cu gaze către Europa, în speranța că asta îi va face pe europeni să coboare.

O altă opțiune este să explodeze o armă nucleară undeva deasupra Mării Nordului, între Marea Britanie și Danemarca și să vedem ce se întâmplă.”, Dmitri Muratov, conform BBC.

Vezi și: Ce îl aşteaptă pe Putin în cazul în care Rusia va pierde războiul. Situaţia e clară pentru liderul de la Kremlin

Dmitri Muratov este îngrijorat de planurile liderului rus

În interviul acordat publicației britanice, Dmitri Muratov spune că este îngrijorat de planurile liderului rus, precizând că „Două generații au trăit fără amenințarea războiului nuclear. Dar această perioadă s-a terminat. Va apăsa Putin butonul nuclear sau nu? Cine știe? Nimeni nu știe asta. Nu există o singură persoană care să poată spune cu siguranță.

De când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, amenințările Moscovei au fost puternice și frecvente, mai spune jurnalistul, iar inalți oficiali au dat indicii nesubtile că Occidentl care înarmează Ucraina nu ar trebui să împingă Rusia prea departe. În urmă cu câteva zile, președintele rus Vladimir Putin a anunțat planurile de a staționa arme nucleare tactice în Belarus, ceea ce a ridicat la cote și mai înalte tensiunile din regiune.