‘Vladimir Putin, instabil psihic?’. Reacția mai multor oficiali americani după deciziile din Ucraina
Atac dur la adresa președintelui Rusiei Vladimir Putin. Diverși oficiali americani sunt de părere că liderul de la Kremlin ar fi instabil din punct de vedere psihic, condamnându-i acțiunile din contextul războiului declanșat Ucrainei. Mai mult de atât, președintele Rusiei ar fi fost insultat public. Cum l-au numit oficialii americani.
Oficialii americani îl desființează pe Vladimir Putin
În contextul conflictului armat dintre Ucraina și Rusia, fostul secretar de stat Condoleezza Rice, Marco Rubio și H.R. McMaster, fostul consilier al lui Donald Trump pentru securitate națională, și-au exprimat public îngrijorarea cu privire la atitudinea președintele rus Vladimir Putin.
În timpul mai multor întâlniri cu liderul de la Kremlin, Condoleezza Rice a mărturisit că i-ar fi rămas întipărită în minte o imagine consecventă, aceea a unui lider „rece și calculat”, fidel trecutului său în artele întunecate ale KGB-ului, spionul din epoca sovietică.
La mai puțin de o săptămână de la invazia Ucrainei de către Rusia, Rice a observat o schimbare îngrijorătoare.
„M-am întâlnit cu el de multe ori, dar acesta este un alt fel de Putin. Pare eretic… A devenit ceva ce nu am văzut până acum.”, a declarat Rice la Fox News, sugerând că rezistența feroce a Ucrainei l-a zguduit pe enigmaticul om puternic.
Comentariile oficialului american au subliniat evaluările unui număr tot mai mare de actuali și foști oficiali ai Statelor Unite ale Americii, în timp ce duminică, 28 februarie, Vladimir Putin a escaladat tensiunile războiului, punând în alertă forțele nucleare ale Rusiei, pe fondul invaziei Ucrainei.
„Nu cred că este un actor rațional pentru că îi este frică.”, a declarat H.R. McMaster, un consilier pentru securitate națională în administrația Trump, pentru CBS „Face the Nation”, potrivit USA Today.
„Putin pare a fi complet deconectat de realitate!”
Asemenea fostului secretar de stat, Condoleezza Rice, generalul locotenent al armatei în retragere a indicat faptul că există probabilitatea ca președintele Putin să fi calculat greșit capacitatea și dorința Ucrainei de a se apăra, cauzând condamnarea aproape globală a invaziei.
În ultimele zile, tensiunile au atins cote maxime, în timp ce Statele Unite și aliații săi au intensificat campania de sancțiuni economice stricate, îndepărtând Rusia din rețeaua globală de comunicații financiare SWIFT.
„Ceea ce vrea el să facă mai mult decât orice este să readucă Rusia la… măreție. El este condus și de dorința de a rămâne la putere până în 2036.
Cred că acum știe că planurile sale sunt în pericol. Armata rusă nu se prezintă foarte bine, nu pare foarte puternică. Acești lideri totalitari pot părea puternici, dar în realitate sunt foarte fragili!”, a subliniat H.R. McMaster.
„El a fost dintotdeauna un ucigaș!”
Ambasadorul Michael McFaul a spus că nu este sigur ce ar putea face Statele Unite sau NATO pentru a răspunde întrebărilor despre stabilitatea lui Putin în orice negocieri.
Într-un răspuns pentru USA TODAY, oficialul american a spus că liderii occidentali ar trebui să folosească „canale militar-militar pentru a obține asigurări” de la omologii lor ruși.
„L-am urmărit și l-am ascultat pe Putin de peste treizeci de ani. S-a schimbat. Pare a fi complet deconectat de realitate, dezorientat.”, a completat pe Twitter Michael McFaul, ambasador în Rusia în timpul administrației Obama.
„Aș vrea să pot împărtăși mai multe, dar, deocamdată, pot spune că este destul de evident pentru mulți că ceva nu este în regulă cu Putin. El a fost dintotdeauna un ucigaș, dar problema lui acum este diferită și semnificativă. Ar fi o greșeală să presupunem că Putin va reacționa la fel cum ar fi făcut-o acum 5 ani”, a declarat Marco Rubio, republicanul de top din Comisia de Informații din Senatul Statelor Unite.
„Cred că pericolul este că nu înțelegem natura sursei de obsesie continuă a lui Putin. Concentrându-ne pe teoriile conform cărora este ceva în neregulă cu starea mentală a lui Putin, ne distrage atenția de la înțelegerea sau înțelegerea realității mai întunecate, că baza pentru ceea ce face Putin acum a existat de-a lungul guvernului său de 20 de ani. El doar pune în aplicare gândirea și planificarea pe care le-a avut de când a venit la putere.”, a spus Rolf Mowatt-Larssen, fost spion american la Moscova.