Vladimir Putin, eşec răsunător. Rusia a primit o mare lovitură financiară. Nu s-a mai întâmplat asta din 2008

de: Stan Nicu
05 08. 2022

Vladimir Putin a înregistrat un eşec răsunător, Rusia primind o mare lovitură financiară. Nu s-a mai întâmplat asta din 2008, iar Vladimir Putin este distrus din punct de vedere financiar. Ce s-a întâmplat, de fapt, vezi în rândurile de mai jos.

Vladimir Putin a primit o lovitură financiară dură. Ce se întâmplă cu Gazprom

Vladimir Putin și a lui Rusie se cutremură din temelii. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de mai bine de 14 ani. Rusia a ajuns într-o situație fără precedent, iar acest lucru este confirmat de cifre. Conform ultimelor informații publicate de The Guardian, producția zilnică de gaze a companiei rusești Gazprom este la pământ.

Mai exact, luna trecută, producția Gazprom a scăzut la cel mai jos nivel din anul 2008 și până acum. Principalele cauze, potrivit The Guardian sunt temerile continue conform cărora Moscova ar putea provoca o criză energetică în Europa prin întreruperea aprovizionării.

Gazprom livrează mai puține gaze

Astfel în cursul lunii trecute, compania rusească Gazprom a pompat 774 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce înseamnă cu 14% mai puțin decât în luna iunie, reiese dintr-o analiză realizată de Bloomberg în baza datelor publicate zilele trecute.

În plus, sursa citată mai arată și că producția totală a monopolului rus de export de gaze naturale pentru întregul an a fost de 262,4 miliarde de metri cubi, mai mică cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut.

De când au început problemele

Referitor la actuala situație și la cauzele acesteia, sursa citată subliniază că această încetinire a producției vine odată cu deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană, care a început în momentul în care Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina pe data de 24 februarie.

Totodată, trebuie reamintit și faptul că afacerea controlată de Kremlin a redus săptămâna trecută livrările de gaze către principalul gazoduct al continentului european, Nord Stream 1, la doar 20% din capacitate, confirmând astfel temerile pe care întreg continentul le avea în ultimele luni de zile.

Gazprom neagă că livrările mai mici de gaz sunt legate de războiul din Ucraina

În tot acest timp, compania Gazprom a negat că această situație a fost începută din cauza tensiunilor dintre Rusia și UE și a susținut constant că acest lucru este cauza unor probleme de întreținere a turbinelor sale.

De cealaltă parte însă, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că nu există “niciun motiv tehnic justificabil” pentru această reducere. La rândul lor, alți europeni au acuzat Kremlinul că ar utiliza ”o armă energetică” pentru a putea scăpa de sancțiunile impuse în ultimele cinci luni de zile de către Occident.