Vladimir Putin a dispărut? Ce s-ar fi întâmplat cu liderul rus, conform specialiştilor
Vladimir Putin a dispărut? Liderul de la Kremlin nu mai apare la televizor și nici nu a mai fost văzut în spațiul public în ultimele săptămâni. Absența sa coincide cu retragerea destul de umilitoare a trupelor ruse din Herson, regiune ce a fost anexată în urmă cu doar o lună de zile. Ce spun specialiștii despre președintele Rusiei.
Vladimir Putin a dispărut?
Nu există nicio dovadă tangibilă a existenței lui Vladimir Putin după 9 noiembrie, scriu jurnaliștii de la Euractiv. La data cu pricina, pe site-ul Kremlinului a fost publicată o fotografie a președintelui. A urmat retragerea umilitoare a militarilor din regiunea Herson, despre care liderul de la Moscova spunea că „va fi rusă pentru totdeauna”. Acolo a înghețat, practic, totul.
Din momentul retragerii trupelor ruse din Herson, președintele de la Moscova a dispărut. Nu a mai în nicio conferință publică, niciun material cu el nu a mai fost publicat pe niciun site al instituțiilor de stat. Nici la televizor nu mai apare zilnic, așa cum obișnuise să facă în ultimele săptămâni.
Mai mult decât atât, săptămâna trecută ar fi trebuit să participe la summit-ul G20 din Bali, Indonezia. Numai că liderul de la Kremlin a anulat toate vizitele în străinătate. Nu este prima dată când președintele Rusiei dispare fără niciun semn, parcă inexplicabil. Este, însă, prima dată când dispare atât de mult în timpul unui război.
Un viitor fără Putin la putere
Absența lui Vladimir Putin din spațiul public nu face altceva decât să alimenteze zvonuri, spun specialiștii citați de Euractiv. Zvonuri potrivit cărora el nu ar mai trăi. Mai ales în circumstanțele în care puterea sa politică pare să scadă, iar cetățenii de rând încep să-și imagineze cum ar arăta viitorul fără el la putere.
Oricum ar fi, lucrurile nu se anunță a fi bune pentru Rusia, fiindcă cine va prelua conducerea țării după Vladimir Putin va fi mai rău decât acesta, potrivit generalului american Ben Hodges. Absența președintelui din spațiul public încurajează ideea finalizării războiului, mai ales în rândul elitei de la Moscova.
De elita din Rusia depinde, practic, și înlocuirea lui Vladimir Putin la conducerea Federației Ruse. Generalul citat a explicat că singurul context în care președintele rus ar putea fi îndepărtat de la putere este cel în care elita stabilește că pierderea țării ruse este mai importantă decât eșecul războiului în Ucraina.
În altă ordine de idei, un sondaj publicat de The Guardian arată că 70% dintre personalitățile care îl înconjoară pe Vladimir Putin sunt de părere că războiul ar trebui să se încheie. Oamenii de rând își doresc și ei pacea. Liderul de la Kremlin, însă, a fost antrenat pentru un astfel de scenariu. Ani de zile, s-a pregătit să își protejeze scaunul.