Vlad Voiculescu, anunț de ultimă oră despre imunitatea colectivă. Am atins-o sau nu?

Vlad Voiculescu, anunț de ultimă oră despre imunitatea colectivă. Am atins-o sau nu?
Vlad Voiculescu, adevărul despre imunizarea populației Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Vlad Voiculescu a aunțat cu puțin timp în urmă ce se întâmplă, în realitate, cu vaccinarea în România. Din păcate, ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la gradul de imunizare al populației, păstrându-și însă speranța unei reveniri la viața de dinainte de pandemie.

„Suntem într-un moment foarte greu”

Vlad Voiculescu a recunoscut perioada grea pe care o traversăm cu toții, motiv de îngrijorare și de tulburare pentru orice persoană conștientă de gravitatea problemei. Oscilând între frică și speranță, ministrul Vlad Voiculescu recunoaște că în acest an, românii se pot baza pe o armă puternică ce va putea învinge virusul în viitorul apropiat: vaccinarea.

Din păcate, în acest moment, România mai are de parcurs un traseu lung până la atingerea unei imunități colective, dat fiind faptul că s-a vaccinat puțin peste 10% din populație. Potrivit ministrului Sănătății, în următoarele săptămâni, orice român va putea să se vaccineze.

„La nivel general, trebuie să spunem că suntem acum într-un moment foarte greu al pandemiei şi că şi acum, ca în ultimele multe luni, speranţa şi teama se suprapun în gândurile noastre. Avem, pe de o parte, speranţa că există o luminiţă la capătul tunelului. Acum un an nu aveam conştiinţa că există un vaccin.

Astăzi suntem în situaţia fericită în care orice român se poate vaccina. În maximum câteva săptămâni, vom fi în situaţia în care fiecare român care şi-a dorit lucrul acesta se va fi vaccinat. Şi tot mai mulţi români aleg să se vaccineze, iar acesta este un gest de grijă, dacă vreţi, atât faţă de ei înşişi, cât şi faţă de toţi cei vulnerabili din jurul lor fie că vorbim despre proprii părinţi, bunici, persoane cu boli cronice sau, în general, cei apropiaţi. (…)

În momentul acesta, suntem încă departe de momentul în care vom atinge imunitatea colectivă de care avem nevoie aşa încât cu toţii să fim protejaţi. Avem momente şi motive destule în care putem fi optimişti”, adezvăluit Voiculescu.

Pandemia provoacă teamă

În cadrul aceleași intervenții, Vlad Voiculescu a susținut faptul că oamenii sunt speriați, iar motivele care produc acest sentiment sunt 100% pertinente.

Astfel, valul al treilea face încă ravagii în toate spitalele din țară, aducând tot personalul medical într-o stare de epuizare. De asemenea, tulpina extrem de contagioasă care circulă printre cetățeni accelerează creșterea cazurilor, provocând supraaglomerare și un număr ridicat al deceselor.

„Al doilea sentiment pe lângă acesta de speranţă este teama şi este teama cu care trăim în fiecare zi. (…) Cred că realitatea pandemiei este încă în măsură să ne provoace teamă. Avem un nou val de răspândire a virusului accelerat de noua tulpină, de asemenea, mai agresivă şi mai contagioasă.

Avem secţii de Terapie intensivă pline în toată ţara, avem unităţi de primiri urgenţe pline şi avem personal medical epuizat. Epuizat din toate punctele de vedere. Avem, de asemenea, măsuri de protecţie sau restricţii care ne ajută să nu ne îndreptăm către prăpastie.

Aceste restricţii, dacă vreţi, măsuri de protecţie, par simple pentru sistem sunt însă mai complicate, mai dificil de acceptat pentru orice individ”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI