Vitamina genială care luptă cu infecțiile. Toți românii trebuie să o consume, în ce alimente se află
Vitaminele au un rol esențial pentru organism. Acestea ajută la menținerea barierei de apărare la nivelul mucoaselor și creșterea rezistenței la infecții. Medicii spun că organismul nu poate produce singur vitaminele, care sunt atât de esențiale pentru sănătate.
În cazul anumitor afecțiuni, funcțiile normale ale organismului sunt afectate, lăsându-l destul de vulnerabil în fața anumitor boli. Cea mai cunoscută dintre vitaminele care luptă împotriva infecțiilor este vitamina P. Dar câți dintre noi știu, de fapt, rolul ei pentru sănătate?
Conform celor de la exquis.ro, vitamina P face parte din grupa flavonoidelor, cele care sunt responsabile pentru rezistența vaselor capilare. În prezent, nu se mai foloseşte această denumire, deoarece flavonoidele nu sunt în realitate vitamine.
Vitamina P, deși nu este atât de cunoscută, acționează în strânsă legătură cu vitamina C.
Astfel, alături de vitamina C, vitamina P formează un scut de protecție a țesutului conjunctiv, susținând circulația normală a sângelui și sănătatea capilarelor
Pe lângă faptul că ajută foarte mult împotriva infecțiilor, vitamina P are un puternic efect antioxidant, scrie doctorulzilei.ro. Iată care mai sunt beneficiile vitaminei P pentru organism:
- îmbunătățește sistemul circulator
- mărește rezistența la infecții
- influenţează hematopoeza şi coagulabilitatea sângelui
- favorizează absorbţia vitaminei C din tubul digestiv
- favorizează acţiunea metabolică a vitaminei C
- menţine integritatea peretelui capilar, permeabilitatea şi elasticitatea acestuia.
- inhibă formarea plăcii de aterom şi apariţia semnelor şi simptomelor aterosclerozei;
- scade colesterolemia;
- scade tensiunea arterială
- este hepatoprotectoare;
- stimulează eliminarea bilei din colecist în duoden;
- este antiinflamatoare,antispastică, antitumorală.
În plus, alimentele bogate în vitamina P sunt prunele, coacăzele negre, măceșele, afinele, vișinele, cireșele, merele, strugurii, salata verde, pătrunjelul, piperul verde, roșiile, broccoli, cacao, ciocolata, nucile sau semințele.
Ce consecințe poate avea consumul mare de vitamina D
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a atras atenția cu privire la consumul de vitamina D și la consecințele pe care le poate avea. Această vitamină este responsabilă cu mai multe funcții în organism, iar spre deosebire de vitamina C, aceasta liposolubilă, dizolvându-se în organism, iar mai apoi absorbându-se în grăsime. Este bine de știut că, în prezența luminii, organismul o sintetizează și singur.
‘În schimb, la capitolul vitamina D, atenție mare la suplimente, pentru că nu numai că pot deregla nivelul vitaminei D în organism, dar vitamina D este foarte strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală și mai ales de parathormon.
Cel din urmă este un hormon sintetizat de paratiroide, și atunci, în momentul în care noi aducem din exterior cantități mari de vitamina D, automat paratiroidele se opresc din sinteză, s-ar putea să ne trezim cu un nivel de calciu ridicat în sânge și cu risc de calculi renali sporit și atunci, toate aceste lucruri, fără o indicație a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat de niște analize, pot să facă mai mult rău decât bine’, a spus medicul nutriționist, potrivit Digi24.ro.