Virusul periculos descoperit la un bărbat din Neamț. Medicii sunt în stare de alertă

de: Năstase Mirabela
22 07. 2021

Un bărbat în vârstă de 72 de ani din Neamț a fost diagnosticat de medicii de la Spitalul Parhon din Iași cu o rară afecțiune, și anume, hantavirus.

Virusul periculos descoperit la un bărbat din Neamț

Această boală este transmisă de rozătoare sălbatice și provoacă febră hemoragică cu sindrom renal. Bărbatul locuiește în zona de munte, în comuna comuna Ceahlău – Neamț, iar medicii au spus că locuitorii din astfel de comunități sunt expuși la riscul de infectare.

De menționat este că starea bărbatului este foarte gravă, întrucât are insuficiență renală și hepatică. Încercând să îi salveze viața, medicii i-au făcut dializă, dar pericolul nu a trecut.

Medicii au spus că 80-90% din astfel de cazuri au evoluează favorabil dacă sunt tratate la timp, cu toate că perioada de convalescență este lungă, de aproximativ 6 luni.

Infecția cu hantavirus cauzează febră foarte mare, hemoragii puternice, tensiune scăzută, dar și dureri lombare și abdominale puternice. Medicii au spus că această afecțiune foarte rară este diagnosticată mai ales în rândul oamenilor care locuiesc la munte, în apropierea pădurilor, dar că există astfel de riscuri chiar și pentru cei care merg în vacanță la munte.

De precizat este că această boala se poate instala în urma consumului de apă din surse nesigure, dacă ea a fost contaminată de rozătare sălbatice.

Începând din anul 2008, medicii de la Spitalul Parhon din Iași au tratat circa 30 de infecții cu hantavirus, iar cel cel mai recent caz fusese diagnosticat în 2019.

Despre hantavirus

Orthohantavirus, anterior denumit hantavirus, reprezintă un gen de virusuri ARN sferice sau ovoide, de circa 95-110 nm, acoperite cu lipide. Mai multe dintre specii provoacă zoonoze prin vectori în principal din rândul rozătoarelor, cum ar fi șoareci, șobolani și arvicoline. Oamenii se infectează prin contactul direct cu animale și resturi de animale, ca urina și fecalele, însă în unele cazuri și prin vectori precum insecte.

Hantavirusurile sunt incluse în familia Hantaviridae din ordinul Bunyavirales. La rândul ei, familia este formată din patru genuri, dintre care Orthohantavirus este cel mai mare având 35 de specii. De asemenea, se așteaptă ca numărul speciilor să crească odată cu descoperirea de noi virusuri, iar taxonomia poate să fie ajustată în continuare.

La ora actuală se cunosc circa zece specii de hantavirus care pot provoca boli la om. Speciile de hantavirus sunt considerate în principal specifice gazdei, cu alte cuvinte se găsesc în mod normal numai la o specie de animal gazdă. Animalele infectate nu par a avea simptome grave, însă numai atunci când agentul infecțios este transferat la o altă specie de animal sau la om, indivizii se îmbolnăvesc.