Virgil Popescu, adevărul despre facturile „fabuloase” la energie în această iarnă. Câți bani vor scoate din buzunar românii, de fapt
Ministrul Energiei a vorbit, luni seară, despre facturile la energie din această iarnă, având în vedere noua ordonanță de compensare a prețurilor. Imediat după aprobare, această ordonanță a reprezentat un subiect intens disputat, luând în considerare că acest act ar putea încalca vreo directivă europeană. În repetate rânduri, Virgil Popescu a confirmat faptul că acest act normitav este legal din toate punctele de vedere, fiind inspirat din alte țări.
Ce presupune ordonanța de compensare a prețurilor la energie
Războiul din Ucraina a generat o adevărată criză economică mondială care se reflectă în majoritatea sectoarelor, inclusiv în cel al energiei. În mai multe țări au fost organizate proteste prin care se solicită ca prețurile la energie să nu mai crească sau chiar să scadă. Un astfel de protest va fi organizat și în România, pe data de 2 octombrie, de către liderul AUR, George Simion.
O nouă problemă care a creat îngrijorare în rândul românilor este reprezentată de noua ordonanță de urgență, prin intermediul căreia, Guvernul a adoptat o nouă schemă de compensare și plafonare a prețului la energie, începând cu 1 septembrie.
Potrivit ministrului Energiei, prin această ordonanță vor fi taxați dur cei care au crescut artificial prețul la energie. Pe de altă parte, una dintre categoriile afectate de aceste schimbări este cea reprezentată de consumatorii casnici, pentru care se va reduce plafonul până la care se acordă compensarea, de la 300 de kwh la 255 kwh.
„Se extinde perioada de aplicare a Ordonanței de la 1 septembrie 2022 până la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populație rămân aceleași, 0.68 lei până la 100 kwh, între 0 și 300 de kwh, aici este o ușoară schimbare. Prețul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 kwh, iar diferența între 255 și 300 de kwh se plătește la prețul din contract”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.
Care este scopul noii ordonanțe
Luni seară, Virgil Popescu a explicat că prin noua ordonanță se dorește reducerea cosnumului de energie, însă în același timp, milioane de români care utilizau puțină energie vor avea de plătit facturi foarte mici.
Acesta s-a arătat deranjat de faptul că multă lume l-a acuzat cu privire la încălcarea legistlației prin această ordonanță, însă conform statisticilor, multe locuințe sunt, de fapt, avantajate. Mai mult, ordonanța urmărește protejarea securității energetice a europenilor, în contextul conflictului ruso-ucrainean.
”Mi se pare mult prea mult să vorbim că cineva vrea să încalce legislaţia europeană. Aici vorbim de a asigura securitatea cetăţenilor României şi a europenilor, pentru această iarnă.
Iar în această iarnă, dacă vorbim de electricitate, nu s-a schimbat nimic faţă de ordonanţă, că vorbeam de o anumită schimbare, doar o încurajare a reducerii economiei. Până în 100 kw rămân rămân la fel, 0,68 lei şi aici trebuie să spunem oamenilor, 4,2 milioane de gospodării, consumă în medie, 54kw.
Apoi încă 3 milioane de gospodării, consumă 155kw. Deci 7,2 milioane de gospodării, consumă până în 155kw. 8 milioane de gospodării consumă până în 221kw”, a declarat Virgil Popescu.
Românii nu vor plăti facturi mai mari la energie
Ministrul Virgil Popescu a explicat care sunt cele două plafoane prevăzute în noua ordonanță și cum se aplică la nivelul consumatorilor casnici.
”Noi avem 2 plafoane, plafonul de consum de 100kw şi plafonul de consum de 300kw. La plafonul de consum de 300kw, tot ce este până în 255kw, se plăteşte 80 de bani, diferenţa între 255 şi 300 este la preţul contractual. Această diferenţă este pentru a începe să descurajăm consumul”, a subliniat ministrul.
Virgil Popescu s-a arătat indignat de modul neadecvat în care se induce panica facturilor uriașe în rândul cetățenilor, cu scopul de a-i îngrijora și de a crea probleme acolo unde nu ar trebui să existe. Acesta a explicat că, potrivit acestei ordonanțe, oamenii ar putea fi motivați să găsească metode noi pentru a consuma energie mai puțină datorită unei aparaturi găndită în acest scop.
”Ca să înţelegem şi în cifre, exact, despre ce este vorba. Dacă 4,2 milioane consumă 54kw, asta înseamnă că mai mult de jumătate din populaţia României plăteşte 37 de lei, atâta înseamnă 54kw cu 68 de bani. Dacă îi adăugăm şi pe ceilalţi, până la 155, plătesc 120 de lei. (…)
Mi-e foarte greu să înţeleg de ce există această încercare de inducere a unei panici în rândul populaţiei că la energie electrică vor fi facturi fabuloase la populaţie. Încurajăm oamenii să treacă pe becuri LED, să îşi ia electrocasnice eficiente energetic”, a declarat Virgil Popescu, la Digi24.