Virgil Musta, strigăt de disperare către cetățeni: „Cred că suntem în ultimul moment în care mai putem face ceva!”

Virgil Musta, strigăt de disperare către cetățeni: "Cred că suntem în ultimul moment în care mai putem face ceva!"

Medicul Virgil Musta din Timișoara a ajuns la capătul puterilor alături de toate cadrele medicale, după ce spitalele din țară nu mai au locuri să primească pacienții. Acesta face un apel către toți cei care nu cred în existența virusului și le transmite că acesta „este ultimul moment în care mai putem face ceva„.

“Aş califica anumite persoane ca iresponsabile, pentru că îmbolnăvesc pe cei din jur”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara este printre medicii care au tratat și vindecat cei mai mulți pacienți cu COVID-19. Acesta a încurajat oamenii în toată perioada stării de urgență și i-a felicitat pentru perseverența lor în respectarea legii. În acest moment însă, medicul Virgil Musta le cere responsabilitate celor care nu țin cont de măsurile de prevenție și nu cred în efectele nemiloase ale noului coronavirus.

Medicul a vorbit în exclusivitate la Antena3 despre situația disperată din spitale, menționând că Terapia Intensivă este plină, iar pacienții grav bolnavi nu vor mai avea unde să fie tratați.

Ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă. Sunt persoane care nu mai cred că există virusul, sunt persoane care nu doresc să respecte nicio regulă. Aş califica anumite persoane ca iresponsabile, pentru că îmbolnăvesc pe cei din jur.

Ne aflăm în situaţia în care numărul de cazuri creşte alarmant. Dacă în urmă cu trei săptămâni în Spitalul de Boli Infecţioase aveam cinci pacienţi şi mergea totul atât de bine, brusc, numărul de cazuri a crescut, spitalul este plin, Terapia Intensivă este plină şi curând vom avea mare dificultate în a trata pacienţii gravi (…)

“Războiul nu se câștigă în spitale, războiul se câștigă în comunitate”

Medicul Virgil Musta consideră că adevăratul război se câștigă acasă, în înfruntarea prejudecăților noastre, precum faptul că nu există acest virus. Prevenția și atenția sporită față de sănătatea noastră sunt cele mai bune arme împotriva îmbolnăvirii. În acest moment, spitalul a ajuns să fie o portiță de scăpare cu multe semne de întrebare, având în vedere incapacitatea numărului de locuri.

Riscăm ca întreaga ţară să fie cu criză de acest simptom al neputinţei în faţa bolii, ceea ce este rău şi grav. Cel mai mult au de suferit tot pacienţii care poate iniţial nu au vrut să creadă că există virusul, poate că nu au vrut să respecte regulile din diferite motive şi care ajung în Terapie Intensivă în situaţie critică. Părerea mea este că războiul nu se câştigă în spital. Noi avem rezerve limitate la nivelul sistemului de sănătate.

Războiul se câştigă în comunitate, în momentul când comunitatea ascultă mesajele noastre şi înţeleg severitatea situaţiei, atunci avem o şansă. Dacă ne ignoră şi nu doresc să înţeleagă importanţa mesajelor pe care le trimitem, vom avea situaţia Italiei, a Franţei, a Angliei şi nu cred că nimeni nu îşi doreşte să nu mai avem unde să internăm pacienţii, pacienţii să moară acasă şi atunci să vedeţi ce drame vor fi în societate„.

Ultimul strigăt de ajutor

Medicul recomandă din suflet ca cetățenii să se informeze din surse sigure și să șină cont de recomandările medicilor și ale autorităților. Acesta consieră că ‘‘lumea preferă să asculte tot felul de teorii conspitaţionale sau fake news-uri, nişte mesaje foarte bine ţintite pe grupe de persoane, care din păcate fac mult rău comunităţii noaste”.

Acesta a declarat că șansele de luptă se epuizează pe zi ce trece și ”Cred că suntem în ultimul moment în care mai putem face ceva!”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI