Virgil Musta, anunț teribil despre valul patru al pandemiei: „Trebuie să ne pregătim”

Virgil Musta, anunț teribil despre valul patru al pandemiei: „Trebuie să ne pregătim”
Virgil Musta, avertisment despre valul patru al pandemiei în România Sursă foto: Inquam Photos/Virgil Simonescu

Medicul care a vindecat cei mai mulți pacienți cu Covid-19 din România la începutul pandemiei avertizează cetățenii cu privire la pericolul reprezentat de valul patru, provocat în mare parte de tulpina Delta. Virgil Musta le recomandă românilor să se bucure de aceste momente de relaxare, căci în scurt timp vor apărea restricții noi cauzate de noul val al pandemiei.

Când va apărea noul val al pandemiei în România

Potrivit medicului de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, în România, toate cele trei valuri ale pandemiei au apărut la o distanță de aproximativ o lună după țările populate și cu turism mai dezvoltat din Europa.

Dacă aceste informații se confirmă și de data aceasta, românii trebuie să se aștepte ca în maxim o lună, cazurile cu tulpina Delta să explodeze și în țara noastră.

Virgil Musta a explicat, de asemenea, procesul care are loc odată cu instalarea tulpinii. Potrivit acestuia, odată prezentă tulpina, mai este nevoie de aproximativ una, două săptămâni până la transmiterea comunitară.

„În principiu, la noi valurile au venit cam la 3-4 săptămâni după ce au apărut în celelalte țări europene, unde mișcarea populației este mult mai intensă și unde turismul este mai dezvoltat.

Ce vă pot spune este că la ora actuală acest al patrulea val, creat în special de tulpina indiană Delta creează probleme în Anglia unde numărul de îmbolnăviri a crescut, în Rusia, unde, de asemenea, numărul de îmbolnăviri este foarte mare, în Portugalia și acum vedeți că deja au început să crească și în alte țări vest europene, deci probabil ne așteptăm ca într-o lună să apară și la noi.

Nu vă pot spune cât de repede se va extinde comunitar. Asta înseamnă că aceste cazuri pot apărea în 2-3 săptămâni, dar mai durează 1-2 săptămâni până să se transforme în transmitere comunitară. (…) Eu sper să nu fie o furtună la fel ca în celelalte valuri, dar trebuie să ne bucurăm de aceste momente libere și să ne pregătim pentru un eventual al 4-lea val”, a dezvăluit medicul Virgil Musta pentru dcnews.ro.

Persoanele cele mai afectate de valul patru al pandemiei

Medicul Virgil Musta se arată îngrijorat de lipsa posibilității de secvențiere a cazurilor cu tulpina Delta, astfel că cea mai bună protecție împotriva acestui val este vaccinarea.

„Pe moment nu sunt forme clinice de boală. În momentul în care vor apărea aceste forme clinice de boală vom vedea dacă avem capacitatea de a testa și virusul Delta.

Putem face testări de Sars-Cov-2, dar nu știu dacă avem și posibilitatea să secvențiem acest virus.

Din păcate, campania de vaccinare s-a cam blocat și aici este foarte important să spunem populației că măsura cea mai eficientă pentru a ține sub control și a preveni poate al 4-lea val este să ne vaccinăm și trebuie să înțelegem că este cea mai eficientă măsură de a ne proteja, chiar și pentru tulpina aceasta nouă, Delta”, a adăugat medicul.

Ca și în cazul altor valuri, persoanele cele mai afectate de această nouă amenințare sunt cele cu cormobidități și cele nevaccinate.

„În primul rând persoanele nevaccinate vor fi cele mai afectate, persoanele în vârstă, peste 65 de ani și cu comorbidități multiple, în special obezitate, diabet, boli cardio-vasculare, dar și alte boli cronice.

Aceiași factori de risc sunt ca și până acum, doar că transmiterea comunitară a virusului Delta este mult mai intensă, 60% mai mare decât a virusului englez, care și el era cu 50% mai contagios decât virusul inițial provenit din Wuhan”, a concluzionat medicul.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI