Viorica Dăncilă revine în forță! Klaus Iohannis, acuzat că nu cunoaște limba română: „Să ne uităm la declarațiile preşedintelui României”

Viorica Dăncilă revine în forță! Klaus Iohannis, acuzat că nu cunoaște limba română:
Viorica Dăncilă revine în forță și îl acuză pe Klaus Iohannis că a inventat cuvântul "giroscop"

Viorica Dăncilă a revenit în atenția publicului făcând lumină cu privire la anumite aspecte care i-au umbrit imaginea. Aceasta a explicat cum este privită acum de către colegii săi, dar și despre greșelile pe care conducătorii țării le fac constant.

Viorica Dăncilă, în fața oamenilor după o lungă pauză

Invitată la emisiunea “Studio Politic” de la Digi24, fostul premier a vorbit despre momentele în care s-a simțit sub presiune, asemeni altor persoane importante în stat. Aceasta a dat exemplul preşedintelui Klaus Iohannis, care a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române, dând exemplu cuvântul „giroscop”, folosit într-un context diferit față de semnificația pe care o are.

Fiind întrebată de jurnalistul Digi24 dacă PSD îi reproșează greșelile gramaticale făcute de-a lungul anilor, periclitind imaginea partidului, Viorica Dăncilă a venit cu un răspuns diplomat și încrezător, afirmând că nu îi este rușine pentru ce a zis sau a făcut, iar PSD nu ar avea motive să-i reproșeze aceste lucruri.

Sursă poză: Inquam Photos / George Calin

„Nu cred că poate face PSD aceste reproșuri. Să ne uităm la declarațiile liderilor politici de la alte partide, la cele ale doamnei ministru al Educației, care e profesor de Română, eu sunt inginer, să ne uităm la declarațiile preşedintelui României, care a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române”.

Ce greșeli de exprimare a făcut Klaus Iohannis

Cu privire la afirmația referitoare la președintele României și la greșelile pe care acesta le-a făcut, Viorica Dăncilă a dat câteva exemple, printre care “giroscop” și “sertarizare”.

“Giroscopul sau sertarizare. Nu mai știu. Am reținut câteva dintre ele. Atunci când există presiune, și cel mai abil jucător poate să facă greșeli”, a spus aceasta, potrivit Digi24.

Potrivit dex online, acest cuvânt înseamnă “Corp solid sprijinit în aşa fel, încât este liber să se rotească în jurul axei sale. Aparat care, antrenat de o mişcare de rotaţie în jurul uneia dintre axe, se poate deplasa astfel încât să nu modifice direcţia axei sale de rotaţie. Dispozitiv care asigură stabilitatea şi orientarea în spaţiu a unui avion, a unui submarin etc”.

Klaus Iohannis a întâmpinat acest termen în cadrul unei conferiţe din 19 august, când a fost întrebat de un jurnalist de ce a girat racolările de membri din PSD făcute de PNL. Pentru că nu a reținut bine întrebarea, președintele i-a solicitat acestuia să revină asupra ultimei părți a întrebării, afirmând: “Aia cu giroscopul”, cuvânt total ieșit din context.