Vine gerul în România. Alertă meteo la început de primăvară, ce se întâmplă în toată țara

de: Ștefan R. Apostol
09 03. 2022

În ultimele 24 de ore am resimțit schimbări drastice. Temperaturi extreme sunt anunțate, ajungând chiar la -17 grade în anumite regiuni. ANM spune că aceste schimbări se datorează unui sistem puternic de înaltă presiune deasupra Europei. O rafală de frig arctic de la începutul lunii martie, cu temperaturi în jur de -15 °C, este prognozată să se extindă în Europa de Est în zilele următoare. Modelul oferă date despre o vreme extrem de rece și ninsori și mai departe spre vest. Valul rece va merge către centrul și sudul Europei, săptămâna viitoare. Acest lucru se datorează faptului că lobul sudic al Vortexului Polar se întoarce spre Rusia și Europa.

Europa de Est afectată de o rafală extremă de frig arctic și zăpadă

Continentul european a fost lipsit în această iarnă de un impact semnificativ al zăpezii și al frigului. Cam peste tot a fost o vreme mai mult sau mai puțin blândă. Vremea de peste Atlantic a fost aspră, cu un frig glacial deasupra Canadei și furtuni de iarnă importante în SUA. Vortexul Polar a ajuns deasupra Europei, și din acest motiv și schimbările drastice de vreme din aceste zile.

ANM spune că se așteaptă ca modelul general al vremii deasupra Europei să facă o schimbare semnificativă. Datele meteo spun că se va dezvolta un puternic blocaj ridicat deasupra părților vestice și nordice ale Europei.

Când acest lucru se va întâmpla, se va deschide un coridor pentru pătrunderea în Europa a unei mase de aer continental foarte rece, dinspre Rusia arctică. Datele meteo anunță temperaturi extreme în mai multe regiuni.

Meteorologii ANM spun că dinamica vremii de pe continent va începe să se înrăutățească încă din weekend. Va exista posibilitatea apariției unui sistem de înaltă presiune care se va întări mai întâi în vestul Europei. În același timp, se vor ănregistra temperaturi mult mai scăzute, pentru perioada în care ne aflăm.

Ulterior se va extinde treptat spre nord. Odată cu asta, mai spune ANM, un rezervor uriaș de aer rece friguros va ieși din regiunea arctică din nordul Asiei spre estul Europei în cursul acestei săptămâni.

ANM anunță temperaturi extrem de scăzute în România și restul Europei

Temperaturi foarte scăzute, timp de câteva zile, vor fi înregistrate în vestul Rusiei, Ucraina, Belarus, Polonia, Slovacia, Moldova și România. Astfel de temperaturi se vor extinde, de asemenea, mai departe spre vest, în Europa Centrală și de Sud, precum și în Peninsula Balcanică.

Cel mai rău frig, cu temperaturi de aproape 15-20 de grade Celsius sub zero grade, este însă prognozat să se extindă în Ucraina și în vestul Rusiei de la mijlocul săptămânii viitoare până la sfârșitul săptămânii.

Încă de sâmbătă, în România, efectele acestui front de aer polar s-au resimțit, iar valorile termice au scăzut dramatic. Pentru astăzi, ANM a anunțat temperaturi cu valori de -17 grade în anumite regiuni din țară.

Tot astăzi, ANM a emis o informare meteorologică pentru perioada  9 – 12 martie, anunțând vreme deosebit de rece. Noaptea vom avea parte de și dimineața vor fi intensificări ale vântului.

„În intervalul menționat vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă. Va fi ger noaptea și dimineața. La început în depresiunile intramontane și în dealurile subcarpatice, iar joi spre vineri și vineri spre sâmbătă în centrul și nordul țării. fenomenele vor fi și pe arii mai restrânse în rest.

Temperaturile minime vor fi cuprinse între -14 și -4 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, izolat sub -18 grade. Vântul va avea unele intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, îndeosebi pe parcursul zilelor de joi (10 martie) și vineri (11 martie), cu viteze la rafală, în general de 45…55 km/h, iar senzația de frig va fi amplificată. În sud și est, precum și la munte, pe arii restrânse va mai ninge slab.”, spune ANM astăzi.

Deși, calendaristitc suntem în primăvară, vom avea parte de temperaturi scăzute și ger. Se pare că încă nu au dispărut, cel puțin pentru această săptămână.