Viktor Orban, luat peste picior de Ucraina. Ungurii se vor enerva

de: Ioana Bucur
15 04. 2023

Oficialii celor două țări au făcut recent un schimb de replici acide. Viktor Orban a fost luat peste picior de Ucraina, după declarațiile cinice făcute la adresa statului invadat de armata Rusiei. Liderul de la Budapesta nu va fi deloc mulțumit de reacția Ministerului de Externe de la Kiev.

„Este o ţară inexistentă din punct de vedere economic”

Viktor Orban și-a atras un val de critici după declarațiile recente făcute despre situația în care a ajuns Ucraina, după mai bine de un an de război.

„Nu suntem încă în punctul în care opinia publică europeană să îi oblige pe liderii europeni să îşi schimbe poziţia faţă de politica de război şi de sancţiuni, dar momentul adevărului va veni”, a declarat Viktor Orban, într-un interviu acordat vineri dimineața unui post de radio, adăugând ceea ce se întâmplă în prezent „distruge Europa, îi distruge securitatea, îi distruge economia”.

Afirmațiile premierului ungar au fost rapid preluate de presa din Rusia:

„Ucraina este o ţară inexistentă din punct de vedere economic şi întrebarea este dacă vom salva Ucraina. (…)

De îndată ce Statele Unite şi Uniunea Europeană vor decide să nu mai finanţeze statul ucrainean, războiul se va încheia. În acest moment, situaţia este alta, iar contribuabilii maghiari susţin Ucraina prin bugetul comun european. Aşa că este rău că minoritatea maghiară este în continuare hărţuită în Ucraina”, a mai spus Orban, potrivit TASS.

Te-ar putea interesa și: Un fost ministru din Ungaria a răbufnit: ‘În România este cel puțin un stat de drept’

Viktor Orban, luat peste picior de oficialii de la Kiev: „Este cinic faptul că guvernul ungar vorbește despre problemele financiare ale altor țări”

Răspunsul oficialilor de la Kiev nu s-a lăsat așteptat. Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a calificat drept cinică și anti-ucraineană afirmația premierului de la Budapesta potrivit căreia „Ucraina este o ţară inexistentă din punct de vedere economic”, acesta punctând că Ungaria primește sume mari de bani de la Uniunea Europeană pentru a-și salva economia.

„Este cinic faptul că guvernul ungar vorbește despre problemele financiare ale altor țări, în timp ce Ungaria însăși primește o mulțime de bani de la Uniunea Europeană pentru a-și susține stabilitatea economică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Te-ar putea interesa și: Viktor Orban avertizează din nou Occidentul. Cel de-al Treilea Război Mondial, la un pas distanță: „Este un pericol realist”