Ungaria nu a fost niciodată o susținătoare a Ucrainei în contextul invaziei rusești, încercând să fie neutră sau părtinitoare cu Rusia. Viktor Orban a declarat clar și răspicat din timpul iernii că Ungaria are nevoie de gaz rusesc, opunându-se astfel interdicțiilor impuse Rusiei de către UE. În urmă cu câteva ore, Ungaria a anunțat noi interdicții pe piața națională, astfel că, pe lângă interdicția importului de cereale, Ministerul Agriculturii a anunțat interzicerea a alte 25 de produse agricole de origine ucraineană.
Guvernul ungar a decis interzicerea importului de cereale, ca urmare a scandalului izbucnit în urmă cu puțin timp, după ce au fost identificate reziduuri de pesticide în cantități mari. Astfel, Ungaria s-a alăturat Poloniei și Slovaciei, alegând să-și protejeze fermierii și consumatorii naționali.
Pe lângă cereale, Ministerul Agriculturii ungar a anunțat prin intermediul unui decret, publicat în noaptea de marţi spre miercuri în Jurnalul Oficial, interdicția a mai multe produse, printre care și făină, miere, ulei, carne, legume, care provin din Ucraina. Aceste restricții vor fi valabile până pe data de 30 iunie.
UE a suspendat tarifele pentru toate produsele importate din Ucraina timp de un an, în mai 2022, și a dispus ca Ucraina să își exporte stocurile de cereale, după ce ofensiva rusă a închis rutele maritime.
În urma acestei dispoziții europene, piețele țărilor vecine au fost supraaglomerate de cereale la prețuri mici, fenomen care a condus la scăderea prețurilor la produsele locale. Astfel fermierii au înregistrat pierderi financiare uriașe, lucru denunțat de aceștia.
„De fapt, o proporție semnificativă de produse nu ajunge în țări terțe, ci este vândută la prețuri mai mici în UE”, a explicat guvernul ungar în decretul său, apreciind că „acest avantaj competitiv (…) provoacă perturbări grave pe piața internă”.
Măsura adoptată nu exclude tranzitarea cerealelor în Ungaria, însă procedurile se vor înăspri, astfel încât, autoritățile să fie sigure că nu vor exista încălcări ale legii în timpul traversării teritoriului ungar. În caz contrar, guvernul a avertizat cu amenzi uriașe.
În aceeași situație s-a aflat și Polonia, care a refuzat atât importul, cât și tranzitarea cerelaleor. În cele din urmă, după lungi negocieri, se va permite redeschiderea tranzitului de alimente și cereale.
„Discutăm atât cu UE, cât și cu Ucraina pentru a găsi soluții. Ne dorim ca aceste produse să ajungă în Europa, dar să ajungă adânc în Europa.
Am vorbit ieri, au fost discuții lungi. Discutăm și astăzi. Acestea sunt de obicei discuții tehnice pentru a găsi o soluție și a lăsa acest tranzit să meargă în Europa.”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus .