Viktor Orban, anunţ despre aderarea României la Spațiul Schengen. Mesajul neaşteptat venit din partea Ungariei
Sâmbătă, 17 decembrie, premierul Ungariei, Viktor Orban, a sosit la București, pentru a semna acordul pentru cablul electric submarin care leagă Asia Centrală de Europa. În cadrul acestei vizite, prim-ministrul i-a asigurat pe români că Ungaria sprijină țara noastră pentru aderarea la Schengen.
Viktor Orban a făcut un anunț neașteptat despre aderarea României la Spațiul Schengen
Premierul ungar Viktor Orban se află în prezent în Capitală la Palatul Cotroceni, unde a venit pentru a semnarea acordului referitor la proiectul de energie care leagă Asia Centrală de Europa. Totodată, politicianul a precizat că respingerea României în Spațiul Schengen a fost o decizie greșită și a catalogat votul negativ al Austriei o greșeală imensă.
„Am venit la București după opt ani și văd dezvoltarea care a avut loc în acești ani. Aș vrea să felicit prietenii din România.Această dezvoltare justifică parteneriatul și intrarea României în Schengen. Decizia noastră a fost greșită în cadrul UE și această decizie trebuie corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să îmi asigur prietenii din România că pot conta în acest subiect pe țara noastră”, a declarat Viktor Orban, la conferința de presă, conform DIGI24.
Ce spune despre războiul din Ucraina
Viktor Orban a vorbit și despre situația conflictuală din Europa, referindu-se la războiul Rusiei cu Ucraina.
„Avem un război în vecinătate, avem o criză serioasă energetică, avem probleme cu prețurile și în același timp toate economiile europene se luptă cu inflația și liderii europeni au hotărât să se rupă de economia rusească. Asta în timp ce în Statele Unite avem o serie întreagă de măsuri luate pentru a proteja piața așa cum nu am mai văzut în trecut”, a mai precizat acesta.
Reacția Austriei după contestarea deciziei Consiliului JAI de către România
Pe data de 8 decembrie a fost votată blocarea intrării României în Spațiul Schengen de către Austria, eveniment care a zdruncinat scena politică în România, dar și în Europa. Cu acest vot împotriva, Austria și-a atras mai multe antipatii, fiind supusă chiar și unor consecințe din partea României la nivel economic. După criticile transmise din partea României cu privire la refuzul de fi lăsată să intre în Spațiul Schengen, presa austriacă pare că se teme deja pentru urmările pe care le-ar suporta întreaga țară.
Răsturnare de situație în cazul aderării la Spațiul Schengen a României, după ce președintele PMP, Eugen Tomac, a solicitat Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decizia Consiliului UE din 8 decembrie prin care a fost blocată intrarea României în spațiul Schengen.
Acesta a oferit argumente plauzibile în solicitarea sa, fiind menționat faptul că libera circulație a persoanelor si a bunurilor sunt drepturi de care România a fost privată de mult timp, chiar dacă țara noastră întrunea condițiile pentru aderarea la Schengen.
„Veto-ul austriac pentru Schengen ar putea avea repercusiuni la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ). Europarlamentarul român Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să dea Austria în judecată la instanţa supremă a UE.
După cum susţine eurodeputatul Partidului Popular European (PPE), blocada neagă României drepturi europene fundamentale, în special libera circulaţie a cetăţenilor şi a mărfurilor. În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană are datoria de a lua măsuri împotriva Austriei, a declarat eurodeputatul conservator.
Între timp, colegul său socialist Tudor Ciuhodaru a avut un alt demers, în Parlamentul European. În cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, el a cerut adoptarea unui „calendar foarte clar” pentru aderarea României la Schengen şi o „procedură de sancţiuni” împotriva statelor care nu respectă tratatele UE în acest sens”, a transmis cel mai mare cotidian din Austria.