Viitura pe Dunăre a atins nivelul maxim. Ce urmează în următoarele 7 zile, anunțul autorităților române
Dacă în privința ciclonului Ashley a cam fost alarmă falsă, în ceea ce privește viitura Dunării, lucrurile stau cum nu se poate mai rău. Autoritățile vin și atrag atenția asupra faptului că viitura pe Dunăre a atins nivelul maxim. În același timp, hidrologii explică ce urmează în următoarele 7 zile.
Hidrologii anunță că viitura pe Dunăre a atins nivelul maxim
De câteva zile autoritățile române sunt în alertă maximă, având în vedere debitele Dunării din aceste zile. După cum bine se știe, Ungaria a trecut deja prin inundații masive, Capitala fiind unul din cele mai afectate orașe de pe cursul celui mai important fluviu european. Din păcate, Dunărea face ravagii la granița României.
În acest context, avertizările hidrologilor spun că debitele Dunării ar putea crește masiv pe teritoriul României. De altfel, în cursul zilei de luni, 30 septembrie, Administrația Apele Române a emis o informare conform căreia viitura pe Dunăre a atins nivelul maxim.
În acest context, specialiștii vorbesc de un debit al Dunării de 7.400 de metri cubi pe secundă, dar se anunță în scădere.
Ce urmează în următoarele 7 zile, anunțul autorităților române
Din cele mai recente măsurători făcute de hidrologi, se pare că debitul Dunării este în scădere, astfel că există toate șansele ca acele inundații preconizate cu câteva zile în urmă, să nu se mai întâmple. Cu toate astea, precizează Administrația Apele Române, se continuă monitorizarea cursului Dunării și a debitelor acesteia.
„Conform prognozei reactualizate la această oră de colegii de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Dunărea atinge astăzi un maxim de 7.400 mc/s şi va fi în scădere în perioada de timp imediat următoare.
Aceste debite vor putea fi tranzitate în siguranţă pe sectorul românesc. Continuăm monitorizarea nivelurilor şi a debitelor Dunării întrucât durata de propagare a viiturii pe sectorul românesc va fi de cel puţin 7 zile.
În tot acest timp, linia de apărare împotriva inundaţiilor va fi supusă o perioadă îndelungată presiunii crescute a apelor Dunării”, arată reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române.
Se mențin barajele și consolidările făcute la diguri
Deși există șanse ca debitele Dunării să scadă și să intre în media normală, reprezentanții Ministerului Mediului spun că se mențin active barajele și măsurile de protecție.
„În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat la mai multe staţii hidrometrice precipitaţii de peste 50 l/mp, dar acestea nu au condus la depăşirea cotelor de apărare. În zona judeţului Galaţi, s-au înregistrat precipitaţii de peste 50 l/mp, în aval de zonele afectate, care nu au generat evenimente hidrologice neprevăzute”, menţionează specialiştii.
În aceeași ordine de idei, rămân în picioare și măsurile de consolidare a anumitor baraje aflate pe cursul Dunării, precum sunt cele de la digul Islaz-Moldoveni, la Prundu, sau digurile de pe brațul Borcea.