11 mai 2023 | 14:44

Viețuitoarea care trăiește chiar dacă îi îngheață corpul. Românii fug de ea când o întâlnesc în natură

Diverse
Viețuitoarea care trăiește chiar dacă îi îngheață corpul. Românii fug de ea când o întâlnesc în natură
Ai auzit vreodată despre viețuitoarea care trăiește chiar dacă îi îngheață corpul? Românii fug mereu de ea când o văd.

Probabil nu conștientizăm întotdeauna, însă lumea care ne înconjoară este plină de mistere. O demonstrează și cercetările oamenilor de știință care descoperă periodic noi aspecte cu privire la comportamentul animalelor. Tu știi care este viețuitoarea care trăiește chiar dacă îi îngheață corpul? Românii se feresc de ea, dacă o văd, însă este fascinantă.

Viețuitoarea care trăiește chiar dacă îi îngheață corpul

Așa-i că de cele mai multe ori când ai văzut broaște te-ai ferit de ele? Românilor nu le plac aceste animale, însă puțini știu că există o specie de amfibieni care fascinează prin comportamentul său. Este vorba despre broasca de pădure sau broasca de lemn, așa cum mai este cunoscută, care trăiește în America de Nord.

Broasca de pădure sau broasca de lemn are o abilitate fascinantă de a supraviețui chiar în medii cu temperaturi foarte scăzute. În perioada sezonului rece, în mod deosebit iarna, viețuitoarea poate să îndure valori termice sub 0 grade Celsius și, parțial, poate chiar să înghețe, fără a muri, au descoperit cercetătorii.

Datorită acestei trăsături de adaptare pe care o prezintă, broasca de pădure sau broasca de lemn poate fi regăsită nu doar în regiunile calde din America de Nord, ci și în zonele în care temperaturile sunt foarte scăzute.

Ce comportament fascinant ascunde broasca de pădure

Sigur ești curios să descoperi cum se comportă, de fapt, broasca de pădure de reușește să înghețe. Iată ce explicații au oferit cercetătorii! Când temperatura scade, corpul viețuitoarei suferă o serie de modificări fiziologice pentru a se proteja de îngheț.

Pe măsură ce sezonul de iarnă își intră în drepturi, broasca acumulează în țesuturile sale glucoză și uree, care acționează drept agenți antigel. Aceste substanțe împiedică formarea de cristale de gheață în interiorul celulelor animalului.

În timp ce temperaturile scad, corpul broaștei de pădure produce o serie de proteine care inițiază formarea de gheață în afara celulelor. Acest proces este crucial, deoarece îi permite viețuitoarei să controleze procesul de îngheț și să împiedice formarea de gheață în interiorul celulelor, caz în care ar fi letală. În schimb, gheața se formează în spațiile dintre celule și în interiorul cavității corpului, astfel încât poate trăi chiar dacă temperaturile sunt sub 0 grade Celsius.

Cum trece de la starea de îngheț

Pe măsură ce broasca de pădure îngheață, intră într-o stare cunoscută sub denumirea de hibernare criogenică. Inima sa încetează să mai bată, respirația la fel, iar circulația sângelui se oprește. Celulele broaștei se deshidratează, iar metabolismul său încetinește până la un nivel aproape imperceptibil.

Te-ar putea interesa și: Singurul animal din lume care nu poate sări. Sigur nu ştiai asta despre el

Când vine primăvara și temperaturile cresc, broasca de pădure se dezgheață, practic, și revine treptat la activitatea normală. Glucoza stocată este transformată din nou în energie utilizabilă, iar viețuitoarea își reia funcțiile vitale.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Capital.ro
Soluția naturală cu care trebuie să uzi mușcatele în luna mai. Așa vor fi pline de flori toată vara
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro