Cum au ajuns vietnamezii să munceasă în construcții în România. Modul inedit prin care se înteleg românii cu ei

de: Puiu Alexandru
21 11. 2018

Tot mai multe companii din România sunt dezamăgite de pretențiile românilor de la târgurile de joburi. Ca urmare, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că o firmă din Botoșani a apelat la vietnamezi.

O firmă de contrucții din Botoșani a găsit soluția pentru problemele din piața muncii de la noi. A angajat nu mai puțin de 30 de vietnamezi, iar cu excepția faptului că nu cunosc limba, sunt cât se poate de harnici și organizați. Cazul firmei din Botoșani nu este unic și tot mai multe companii din diverse domenii se uită către Asia pentru a-și aduce muncitori harnici, eficienție care vor să trimită bani acasă.

Muncitorii si sefii de echipă români sunt nevoiți să apeleze de multe ori la google translet, un mod puțin mai anevoios, dar care de multe ori funcționează la perfecție

Printre cei 30 de muncitori vietnamezi angajați la Botoșani se numără și Huang, în vârstă de 40 de ani. Bărbatul este șef de echipă și și-a propus să învețe limba româna în maxim șase luni. Huang este foarte încântat de condițiile din România, la fel și colegii săi. Un coleg mai tânăr este foarte încântat de faptul că în țara noastră câștigă de zece ori mai mult decât acasă. Venitul său în Vietnam după o lună de muncă era 100 de euro.

”Toată lumea trece pe aici și se uită la mine, la colegii mei și la munca noastră.” A afirmat tânărul vietnamez cu mândrie. În privința programului de lucru, vietnamezii lucrează câte zece ore pe zi, timp de șase zile. Sapă șanțuri, instalează țevi sau montează trotuare. „Îmi place încet, liniștit, nu fugă, nu cu repezeală pac-pac… Nu. Este mai greu că nu înțeleg românește, asta-i situația, ce să facem”, spune un coleg român.

Reacțiile oamenilor obișnuiți vizavi de muncitorii vietnamezi variază foarte multe de la caz la caz. „Abia aștept să ajungă și la poarta noastră, să îi servesc cu ceva”, spune o femeie. „Sarmale, fripturică, friptură de pui, cu cartofi și varză, suc, cozonac…”, detaliază o alta.

Unii abia așteaptă să-i cinstească pentru eficiență, în timp ce alții sunt de părere că iau locurile de muncă ale românilor care sunt forțați să muncească în Italia. „Mi se pare ceva suspect că românul nostru nu are unde să lucreze și vin străinii să lucreze pentru noi. Ai noștri, săracii, sunt prin Italia, prin străinătate”, se plânge o femeie.