VIDEO Cum pui varză murată la borcan, pentru la iarnă. Cea mai simplă rețetă
A venit toamna, iar gospodinele adevărate nu îşi mai văd capul de treabă. Fie că pun castraveți în oţet sau pregătesc gemuri şi dulcețuri, acestea se pregătesc intens pentru sezonul rece. Această reţetă trebuie să o salvezi în caiet: aşa pui varza murată la borcan!
Reţeta varză murată la borcan
Gospodinele sunt în toiul pregătirilor pentru la iarnă. Acestea gătesc de zor gemuri, dulcețuri zacuscă şi pun murături. Printre cele mai căutate reţete este cea de varză murată la borcan. Este uşor de preparat, iar în sezonul rece toată lumea vrea să o mănânce. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a pune varză la murat, la borcan, pentru iarnă.
Este atât de ușor să pui legume la murat, devenind un condiment gustos sau o garnitură gustoasă în farfuria ta de cină. Varza murată este o modalitate gustoasă de a conserva varza și de a adăuga savoare meselor tale. La fel ca și alte murături, este o rețetă ușoară cu gust și care este crocantă!
Cum să pui varză murată la borcan – rețetă
Printre cele mai utilizate rețete la care se folosește varza murată sunt sarmalele, salata de varză sau chiar varza cu carne sau ciolan afumat.
De obicei gospodinele pun varză la murat spre finalul lunii octombrie. Ele aleg atunci verze mici și albe, care au frunzele cât mai subțiri, dar și verze roșii, deopotrivă. Trebuie îndepărtate frunzele de deasupra și trebuie verificat dacă frunzele verzei nu sunt găurite de dăunători.
Ingredientele necesare pentru rețeta de varză murată la borcan
Iată ingredientele de care avem nevoie pentru a pune varză la murat la borcan:
- semințe de chimen
- rădăcină de hrean
- frunze de dafin
- frunze de țelină
- steble de cimbru
- mărar uscat
- piper boabe
- muștar boabe
- sare mare, fără iod.
Modul de preparare al rețetei de varză murată la borcan
Pentru început se pregătesc mai multe borcane de aproximativ 3 litri, în funcție de cantitatea de varză care urmează să fie pusă la murat. Se spală foarte bine borcanele și se lasă la scurs. Se verifică dacă capacele se închid ermetic și dacă nu sunt defecte.
Dup ce se curăță varza, aceasta de taie fideluță, cât mai fin posibil, la cuțit sau cu ajutorul unui robot, dacă se pune o cantitate mai mare de varză la murat. Felul în care este tăiată varza reprezintă unul dintre secretele acestei rețete de varză murată la borcan. Varza tăiată se pune într-un lighean mare și curat, unde se freacă cu sare mare. Cantitatea necesară de sare este de 2 linguri de sare la două verze. După asta se adaugă câteva semințe de chimen și se lasă la să se înmoaie.
Asamblarea rețetei de varză murată la borcan
Pe fundul borcanului se pun foi de dafin, rondele de hrean, care a fost curățat în prealabil și tăiat felii. Se așază în straturi varza, presând forte bine. Un alt secret al acestei rețete este reprezentat de faptul că nu trebuie să rămână prea mult aer între straturile de varză.
Se pune un strat de varză albă, după care se adaugă un strat de varză roșie, pentru a da o culoarea frumoasă murăturii. Printre straturi se pun și crenguțe de cimbru, precum și rondele de morcov, pentru un plus de aspect. Se acoperă cu frunze de țelină, hrean, mărar uscat, piper boabe și muștar boabe. Dacă varza nu a lăsat apă cât a stat la înmuiat și este una uscată, se face saramură și se toarnă peste ea. Aceasta se prepară dintr-un litru de apă fiartă și răcită, precum și dintr-o lingură cu vârf cu sare.