Victorie pentru PSD. Numirea lui Ludovic Orban în funcția de premier este neconstituțională
Astăzi, luni 24 februarie 2020, înainte de ședința celor două camere ale Parlamentului României, PNL, în frunte cu Klaus Iohannis, au primit o lovitură dură din partea CCR. Curtea Constituțională a României a dat câștig de cauză PSD-ului prin decizia sa pe marginea numirii pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de Premier.
UPDATE: Președintele Klaus Iohannis va susține, luni, de la ora 18:00, o declarație de presă, după ce, anterior, judecătorii Curții Constituționale au stabilit că șeful statului trebuie să facă o nouă nominalizare pentru funcția de premier.
UPDATE: „În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, conform comunicatului Curții.
Victorie pentru PSD
Deputatul Florin Iordache, la Curtea Constituțională, a justificat sesizarea făcută, spunând că desemnarea de către președintele Klaus Iohannis a lui Ludovic Orban în funcția de premier, pentru a doua oară, este neloială.
„Am sesizat Curtea cu această desemnare a domnului Orban pe care o considerăm neloială din partea Președintelui. Consultările nu trebuie să fie formale, atâta vreme cât scopul lor este acela de a forma un Guvern…. Noi considerăm că această declarație privind resuscitatea încrederii în parlament este total greșită. Trebuie să aibă o atitudine care să ducă la formarea unui guvern, nu la o dizolvare”, a declarat Iordache.
Numirea lui Ludovic Orban în funcția de premier este neconstituțională
Curtea Constituțională a stabilit, luni, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis, au declarat surse ale instituției, pentru Mediafax. Răspunsul din partea Președenției nu s-a lăsat prea mult așteptat, în persoana consilierului prezidențial Mihaela Ciochină care a reamintit că opțiunea alegerilor anticipate și dizolvării Parlamentului a fost adusă în discuție mai întâi de partide și societatea civilă.
„În calitatea sa de mediator, președintele României nu putea ignora această preocupare”, a explicat Mihaela Ciochină.
Conform Mediafax, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis a decis să-l desemneze, din nou, pe Ludovic Orban pentru Palatul Victoria. De pe 17 până pe 19 februarie, miniștrii Cabinetului Orban au fost audiați în comisiile reunite ale Parlamentului, iar votul de învestire va fi dat luni, 24 februarie, într-un plen reunit care va începe la ora 16.00. Din cei 16 membri ai Executivului, doar patru au primit aviz pozitiv în forurile legislative de specialitate și anume Nicolae Ciucă – Apărare, Bogdan Aurescu – Externe, Virgil Popescu – Economie și Adrian Oros – Fonduri Europene. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului are programată, luni, o ședință pentru învestirea Guvernului Orban 2, de la ora 16.00.