Viața Patriarhului Daniel – cum a ajuns un copil de la țară să conducă Biserica Ortodoxă Română

de: Dana Cazacu
30 09. 2020

Actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române este Patriarhul Daniel sau a Preafericitului Daniel. Numele acestuia de mirean este Dan Ilie Ciobotea. El este născut în anul 1951, în localitatea Dobrești, Comuna Bara, Județul Timiș.

Cum a ajuns Biserica Ortodoxă Română să fie condusă de către Patriarhul Daniel

Pe 12 septembrie 2007, Patriarhul Daniel a fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc și a fost înscăunat pe data de 30 septembrie 2007, împlinindu-se de atunci 13 ani.

Patriarhul României face parte dintr-o familie de intelectuali, tatăl său fiind învățător. Și este cel de-al treilea copil al familiei Alexie și Stela Ciobotea.

Studiile Patriarhului Daniel

În perioada 1958-1962, Patriarhul Daniel a urmat cursurile școlii primare din localitatea de domiciliu, Dobrești. Mai apoi, în intervalul 1962-1966, acesta a absolvit gimnaziul în localitatea Lăpușnic din județul Timiș.

La Buziaș și-a continuat studiile liceale, pe care le-a continuat la Lugoj, în perioada 1967-170, la Liceul ”Coriolan Brediceanu”, unde a absolvit și examenul de bacalaureat.

Patriarhul Daniel – licențiat în teologie

În perioada 1970-1974, Patriarhul Daniel a absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu, devenind licențiat în teologie (Noul Testament).

Nu s-a oprit cu studiile aici, așadar se hotărăște să facă și doctoratul. Astfel, în perioada 1974-1976, frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București, Secția Sistematică, avândul-l ca îndrumător pe Dumitru Stăniloae.

Patriarhul Daniel – studii în stăinătate

Patriarhul Daniel și-a continuat studiile în străinătate:

  • la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg din Franța – unde a studiat doi ani
  • la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică din Germania – unde a mai studiat alți doi ani.

Tezele de doctorat ale Patriarhului României

Patriarhul Daniel a susținut teza de doctorat de la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg pe data de 15 iunie 1979. În redactarea acesteia a fost îndrumat de doi reputați profesori francezi: Gerard Ziegwald și André Benoit. Titlul tezei care l-a făcut doctor în teologie, a fost: „Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité”.

Sub îndrumarea lui Dumitru Stăniloae, a lărgit subiectul tezei de doctorat sub următorul titlu: „Teologie și spiritualitate creștină. Raportul dintre ele și situația actuală.”. Această teză care l-a făcut doctor în teologie ortodoxă, a fost susținută la Institutul Teologic Universitar din București la 31 octombrie 1980.

Viața Patriarhului Daniel

Numele cu care Patriarhul Daniel a intrat în viața monahală este Daniel. A intrat în această viață pe data de 6 august 1987, arhimandritul Cleopa Ilie fiind nașul său de călugărie. Tot atunci a fost hirotonit ieromonah. Ascensiunea în viața monahală:

Patriarhul Daniel și Ilie Cleopa

  • hirotesit protosinghel – în anul 1988
  • consilier patriarhal Director al Sectorului Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic  – în perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990
  • Conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar din București – în aceeași perioadă
  • episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul “Lugojanul” – 1 martie 1990
  • arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei – 7 iunie 1990 este ales, iar la 1 iulie 1990 înscăunat
  • Profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași – din anul 1992.