Vești triste pentru producătorii români de legume, în prag de toamnă. Ce se întâmplă în piețe, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
06 09. 2021

A început luna septembrie, perioada în care românii își pregătesc conservele pentru iarnă. Dar prețurile la legume cresc, datorită scumpirii combustibililor, dar și a procesului de însămânțare, cultivare și recoltare pe hectar. Efectul acestor lucruri este direct asupra producătorilor locali care ajung să rămână cu marfa pe tarabele din piețe. În același timp, concurența, mai exact supermarket-urile, vin cu produse de import la prețuri mai mici decât cele din piețe.

Producătorii români de legume pierd bani. Sectorul legumicol în declin

Sectorul producției de legume naturale, sau bio, românesc este extrem de orientat spre export. În ultimii trei ani, subvențiile de conversie au făcut agricultura ecologică mai atractivă, ducând la o creștere puternică în zona certificată. Cu toate astea producătorii români suferă.

Există puțină conștientizare a consumatorilor în ceea ce privește calitatea ecologică în rândul românilor. Aceștia rareori sunt dispuși să plătească o primă pentru produsele ecologice certificate.

Organizațiile de control raportează că nici procesatorii de alimente și nici consumatorii nu solicită produse certificate, chiar dacă cumpără și folosesc produse naturale, precum legumele. Există o ipoteză larg răspândită că produsele cultivate acasă sunt de fapt produse organice.

Aproximativ 40% dintre români trăiesc în mediul rural, mulți câștigându-și existența vânzând produse în orașele din apropiere. Pe piețele de legume proaspete, vânzătorii spun că deciziille guvernanților de a-i forța să se mute în aer liber ca măsură de precauție împotriva coronavirusului anul trecut i-a costat o mare parte din mijloacele de trai.

Aproximativ 80% din producția de fructe și legume a României este vândută de fermieri individuali în piețe. Cu o contracție de la an la an de 6,0% în trimestrul trei din 2020, performanța economică a României a fost una dintre cele mai slabe din Uniunea Europeană.

Producția de legume se strică la tarabele din piețe

Odată cu declinul puterii de cumpărare al românilor, sectorul producției și comercializării de legume este din ce în ce mai afectat. Asta pe de-o parte. De cealaltă parte lanțurile mari de supermarket-uri vin cu legume de import la prețuri mici, sub prețul de vânzare de la tarabe. Astfel se face că majoritatea producătorilor locali de legume ajung să rămână cu produsele nevândute și stricându-se pe tarabe.

„Mulţi merg la supermarket şi îşi fac provizii, deşi de cele mai multe ori o marfă de calitate o găseşti la piaţă, la preţuri rezonabile. Aşteptăm cu marfa pe tarabe, doar-doar vine cineva să cumpere. Nu mai e ca în alţi ani, când gospodinele luau cu asalt pieţele pentru conservele de toamnă.

Acum s-au scumpit cam toate: pornind de la ulei, zahăr şi până la energie. Cine îşi mai permite să cumpere cu sacul legume? Aşteptăm o dezmorţire a vânzărilor în următoarea perioadă”, spune producătorul de legume.

În afară de împovărarea cu taxe și impozite mari a producătorilor locali de legume, mai este și concurența conservelor gata făcute, regăsite în majoritatea lanțurilor de supermarketuri. Este mai facil în ziua de azi să cumperi legume conservate, gata făcute, decât să stai și să le faci singur acasă.

Genul acesta de situații se regăsesc din ce în ce mai des în majoritatea piețelor din România. Statul român, din păcate, nu a subvenționat sau redus impozitările pentru producătorii locali de legume și fructe. Sectorul legumicol românesc este într-un declin vizibil, iar producătorii ajung la faliment.