Vești proaste pentru toți utilizatorii de Facebook. Instagram și WhatsApp, viitor nesigur

Vești proaste pentru toți utilizatorii de Facebook. Instagram și WhatsApp, viitor nesigur
SUA cere Facebook sa vanda Instagram si Whatsapp

Sunt vești proaste pentru toți utilizatorii de Facebook. Instagram și WhatsApp au un viitor nesigur, după ce autoritățile americane au dat în judecată Facebook și cer vânzarea Instagram și WhatsApp.

SUA cere Facebook să vândă Instagram și WhatsApp. Le-ar fi cumpărat ca să exetrmine concurența

Comisia Federală pentru Comerţ a Statelor Unite şi o coaliţie mare de state federale au dat compania Facebook în judecată, susținând că încălcă legislaţia în domeniul concurenţei şi cer vânzarea Instagram şi WhatsApp.

Acesta este al doilea proces major, după cel împotriva Google, lansat în octombrie, transmite Reuters. De asemenea, FTC a informat într-un comunicat că va solicita un ordin care ”ar putea, între altele, să ceară vânzarea unor active, între care Instagram şi WhatsApp”.

SUA cere ca achizițiile Instagram și WhatsApp să fie declarate ilegale

În plângere, coaliţia formată din nu mai puțin de 46 de state, Washington D.C. şi Guam, a solicitat ca achiziţia Instagram şi WhatsApp de către Facebook să fie considerată ilegală.

Timp de aproape un deceniu, Facebook şi-a folosit puterea dominantă şi monopolul pentru a zdrobi rivalii mai mici, pentru a elimina concurenţa, totul în detrimentul utilizatorilor obişnuiţi”, a declarat procurorul general din New York, Letitia James.

Facebook a cumpărat Instagram și WhatsApp înainte să devină amenințători

Letitia James a spus că Facebook a folosit sume mari de bani pentru a prelua astfel de rivali, înainte ca aceştia să devină periculoși pentru poziția sa.

Ambele achiziţii, a Instagramului, care a fost cumpărat pentru 1 miliard de dolari, şi a WhatsApp-ului, care a fost achiziționat cu 19 miliarde de dolari, au avut efecte negative  asupra utilizatorilor, afectându-le intimitatea şi reducând numărul alternativelor, cred procurorii americani.

Facebook susține că ceea ce vrea Guvernul s-ar putea să aibă un impact nedorit

De asemenea, Facebook a anunțat că examinează plângerile FTC şi ale statelor. Compania a mai anunțat că guvernul ”doreşte acum o reparaţie, fără a ţine cont de impactul pe care precedentul l-ar avea asupra comunităţii de afaceri mai largi sau asupra oamenilor care aleg produsele noastre în fiecare zi”.

Facebook este la primul proces cu SUA pentru practici anticoncurenţiale și spune că procesele reprezintă o “istorie revizionistă”. Dacă cele două achiziţii sunt reconsiderate acum se va creea un precedent periculos, pentru că FCC a fost de acord cu ambele tranzacţii.

SUA a dat în judecată și Google

De asemenea, în luna octombrie, Departamentul de Justiţie al SUA a dat în judecată Google, acuzând compania care valorează 1.000 de miliarde de dolari că şi-a folosit puterea deţinută pe piaţă pentru a respinge companiile concurente.

Procesele pot fi comparate cu procesul împotriva Microsoft din anul 1998. Guvernul federal a soluţionat în cele din urmă cazul Microsoft, iar procesul a durat ani de zile. De asemenea, controlul ferm exercitat de autorităţile din domeniul antitrust au împiedicat Microsoft să împiedice dezvoltarea companilor  concurente, cazul datorând dezvoltarea explozivă a internetului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI