Vești proaste pentru toți românii de la bloc! Scumpirea care vine la iarnă peste noi

de: Stan Nicu
22 09. 2020

Sunt vești proaste pentru toți românii care locuiesc la bloc. Preţul gazului marfă va creşte în iarna aceasta, însă acest lucru nu se va resimţi în facturi, astfel că majoritatea consumatorilor casnici vor plăti preţuri similare ca cele pe care le plătesc acum, arată o analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI).

Anunț pentru toți românii care locuiesc la bloc. Ce se întâmplă cu prețul la gaze în iarna 2020-2021

Piaţa de gaze naturale trece printr-o transformare care va continua şi în perioada următoare, potrivit AEI.

„Vom asista la creşteri ale preţului gazului marfă faţă de preţurile actuale, fără ca această creştere să fie resimţită de majoritatea consumatorilor casnici de gaze. Nu vor fi probleme în asigurarea cu gaze a consumatorilor datorită cantităţilor mari de gaze din depozitele de înmagazinare şi a dezvoltării infrastructurii de transport gaze”, se arată în analiză.

Prognozele meteorologice pentru Europa Centrală şi de Est pentru iarna în curs arată o iarnă blândă cu episoade severe de frig şi viscol, astfel încât cererea de gaze în această regiune se va situa probabil la nivelul cererii din ultimii ani. Astfel, evoluţia preţului gazelor în regiune va urma un uşor trend ascendent, odată cu creşterea cererii, însă, cel mai probabil preţul mediu al gazelor în lunile de iarnă nu va depăşi 14 -15 euro/MWh (68 – 72,75 lei/MWh).

Gazele nu se scumpesc la consumatorii casnici

România, scenariu asemănător cu iarna trecută

România se încadrează în acelaşi scenariu, arată un studiu realizat Asociaţia Energia Inteligentă, astfel că preţul gazelor naturale pentru iarna aceasta va fi asemănător cu cel din iarna 2019-2020.

„Pentru consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu întrevăd schimbări semnificative la nivelul preţului pe care acesta o să-l plătească. Preţul gazelor va fi la un nivel aproape identic pentru majoritatea consumatorilor casnici cu cel plătit în iarna 2019/2020”, a declarat Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Urmează o iarnă blândă în țara noastră

Cu o prognoză meteorologică de iarnă blândă, dar cu episoade de frig şi viscol, România va înregistra probabil un consum similar ultimelor ierni, cu maximele de consum în zilele friguroase. Cantitatea mare de gaze depozitate în depozitele din România, peste 90% din capacitatea depozitelor, temperaturile ridicate prognozate pentru lunile octombrie şi noiembrie 2020, dar şi costurile ridicate ale gazelor din depozite, probabil vor duce la deschiderea depozitelor abia către luna decembrie a acestui an, ceea ce va face ca disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie şi februarie 2021 (lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic) să fie la un nivel de 25-30 mil mc/zi.

Acest fapt va permite teoretic acoperirea consumului de gaze al României exclusiv din sursă internă, în majoritatea zilelor de iarnă.