Vești proaste pentru românii care aduc mașini SH în România. Florin Cîțu a făcut anunțul aseară

Vești proaste pentru românii care aduc mașini SH în România. Florin Cîțu a făcut anunțul aseară
Florin Cîțu, veste proastă pentru românii cu mașini SH

Florin Cîțu a dezvăluit că dorește să-i descurajeze pe români cu privire la aducerea mașinilor la mâna a doua din străinătate. Potrivit premierului, această descurajare ar trebui să fie făcută printr-o motivație pozitivă, așa cum a dat asigurări în cadrul negocierilor pentru Planul Național de Redresare și Reziliență.

Românii nu vor mai avea voie să aducă mașini poluante în țară

Florin Cîțu a dezvăluit că nu cunoaște încă mecanismul prin care îi va determina pe cetățeni să nu mai aducă mașini SH din străinătate, însă are în plan o abordare constructivă, care să-i motiveze să se alinieze aceluiași scop.

Premierul a mai adăugat și faptul că nu și-ar dori să introducă taxe noi, deoarece, cetățenii sunt mai receptivi să plătească taxele atunci când ele rămân neschimbate, instalându-se conformarea voluntară.

„Nu este vorba încă despre taxare, este vorba despre a găsi un mecanism de a-i demotiva pe cei care aduc în România mașini poluante. Încă nu știm cum va arăta acest mecanism, dar este o asumare în acest PNRR de a avea un mecanism de a demotiva pe cei care încearcă să aducă mașini la mâna a doua în România.

Aici trebuie să fim foarte atenți cum punem lucrurile în perioada următoare. Intră în strategia de reducere a emisiilor de carbon.

Vom vedea ce metodă găsim, poți să creezi și motivații pozitive. Asta cu taxele… eu de când am venit am spus că nu vreau să bag taxe și m-am ținut de cuvânt. Mi s-a spus „vei avea probleme cu banii la buget”, „nu vei putea să ții lucrurile în frâu”…

Ei, uitați-vă că am reușit. Și este al doilea an. Premieră în ultimii 30 de ani, nu am modificat nimic la codul fiscal, nu creștem taxe, ba, mai mult, am reușit un lucru în premieră, în ultimii 30 de ani – conformarea voluntară a crescut.

Am arătat că atunci când păstrezi taxele și ai predictibilitate, oamenii plătesc taxe mai mult decât înainte. Deci gradul de conformare voluntară a crescut”, a declarat acesta, la Digi24.

Ce tip de motivație s-ar putea folosi

Pentru a evita traficul de mașini SH, aduse din străinătate, Florin Cîțu se gândește să se folosească de motivații pozitive similare cu programul „Rabla”, prin care oamenii să fie încurajați să renunțe la mașina vechi, în favoarea unei noi mașini, adăugând o diferență de bani.

Premierul a atins și subiectul rovinietei, despre care nu cunoaște încă detalii, însă a lăsat de înțeles că un posibil cost al acesteia ar fi legat de mai mulți factori, precum, numărul de km parcurși, greutatea mașinii și alți factori.

„Vom descuraja oamenii să mai cumpere mașini second hand prin motivație pozitivă. Uitați-vă la programul Rabla. Programul Rabla este o motivație pozitivă. Creăm un mecanism prin care oamenii sunt motivați să-și ia o mașină nouă.

În ceea ce privește rovinieta, este o propunere pe care o vom discuta în detaliu cu experții Comisiei Europene de a lega de kilometri parcurși, greutate și alți indicatori”, a concluziont acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI