Vești proaste pentru profesori! Ce se întâmplă cu cei care refuză predarea online

de: Alex Cazacu
01 10. 2020

Față de săptămâna trecută, s-a dublat numărul de școli care au intrat în scenariul roșu. Pentru prima dată de la când a început pandemia de coronavirus, Inspectoratul Școlar București anunță cu disponibilizarea cadrelor didactice care refuză să predea online.

Ce se întâmplă cu profesorii care refuză predarea online

Încă nouă școli din București intră în scenariul roșu. Inspectorii încep controalele pentru a vedea dacă cadrele școlare folosesc platformele educaționale gratuite puse la dispoziție de către Google și Microsoft.

„Se vor supune toate situațiile acestea spre analiză și se vor aplica măsurile legale. Se poate ajunge până la comisia de disciplină, și în urma analizei situației și motivelor pentru care acești profesori refuză să continue învățarea de acasă, se poate ajunge la sancțiuni drastice. Ce înseamnă sancțiuni drastice? Până la desfacerea contractului de muncă”, a spus Roxana Cercel, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

Profesorii își pot pierde locul de muncă

Anunțul făcut de Inspectoratul Școlar București a adus un val de reacții în rândul profesorilor și părinților. Sindicatele din învățământ recunosc că există cadre didactice care nu vor să predea online, dar susțin că sunt cazuri izolate.

”Nu putem generaliza sub nicio formă, dar cred că putem pleca de la variantele extreme că nu-i ascultăm pe oameni și luăm măsuri împotriva lor, inclusiv ideea desfacerii contractelor de muncă. Există o teamă, o teamă absolut justificată, pentru că apare o anumită confuzie între ceea ce înseamnă predarea online și interdicția înregistrării, multiplicării și distribuirii conținuturilor orelor care sunt predate online.” spune Marius Nistor, sindicalist în învățământ, potrivit stirileprotv.ro.

Vești proaste pentru profesorii care refuză predarea online.

Cadrele didactice pot fi sancționate

Fiecare situație în parte va fi analizată de către Comisia de disciplină, pentru a afla de ce nu vor unii profesori să predea online. Aceștia pot fi sancționați cu un avertisment, micșorarea salariului sau chiar desfacerea contractului de muncă.

Potrivit sursei citate, din cauza îmbolnăvirilor de COVID-19, în 151 de unități de învățământ se se practică în acest moment, exclusiv predarea online.

”În scenariul verde, în scenariul galben ai obligația să te duci în sala de curs să predai, în momentul în care unitatea de învățământ nu ți-a pus la dispoziție e cu totul altă problemă. Eu vorbesc strict de acei profesori care se agață se tot felul de prostii să nu predea. + Trebuie să trecem cu toții de acest an greu care se îndreaptă ușor ușor spre scenariul roșu”, spune Iulian Cristache, Federația Părinților.