Vești proaste pentru credincioși! Ce categorie de români nu mai are voie la Sfânta Parascheva

Vești proaste pentru credincioși! Ce categorie de români nu mai are voie la Sfânta Parascheva
Vești proaste pentru credincioși! Ce categorie de români nu mai are voie la Sfânta Parascheva

Cu peste 10.000 de cazuri în doar o săptămână, autoritățile au anunțat luni seara noi măsuri restrictive. Ministrul Nelu Tătaru și Secretarul de Stat, Raed Arafat, au anunțat măsurile aprobate de guvern în următoarea perioadă. Printre acestea se numără și cele legate de sărbătorile religioase. Măsurile îi vor afecta pe credincioși.

Vești proaste pentru credincioși

În conferința de presă de aseară, susținută de Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății și Raed Arafat, Secretar de Stat în cadrul MAI, au venit cu noi restricții pentru următoarea perioadă, ca urmare a creșterii numărului de persoane infectate la mia de locuitori.

Deciziile vor intra în vigoare imediat și acoperă inclusiv Capitala. Printre deciziile restrictive luate sunt și cele referitoare la sărbătorile religioase, măsuri ce îi vor afecta pe credincioși.

Ce categorie de români nu mai are voie la Sfânta Parascheva

În perioada următoare, ca în fiecare an, are loc procesiunea de la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași. Conform declarațiilor lui Raed Arafat, acest moment nu va fi accesibil decât celor din Iași.

”Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă.”, a declarat Raed Arafat.

Vești proaste pentru credincioși! Ce categorie de români nu mai are voie la Sfânta Parascheva
Decizia restricționării îi va afecta grav pe credincioși

Conform celor declarate, la Sfânta Parascheva vor avea voie doar credincioși din Iași, ceilalți, din restul țării nu vor avea voie să participe la procesiune. Cam același lucru, spun autoritățile, se va întâmpla și în perioada sărbătorilor de iarnă, Crăciun, Revelion, recomandarea fiind de a sta în localitatea de reședință.

” În urma votului CNSU,  au fost stabilite următoarele aspecte:

Toate comitetele județene de situații de urgență se vor reuni de urgență. Se vor lua toate măsurile prevăzute în HG-uri pentru incidențele de 1,5 cazuri/mia de locuitori în ultimele 14 zile. Purtarea măștii în spații închise și deschise, în mod deosebit spații publice aglomerate. Carantinarea localităților care depășesc 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Interzicerea evenimentelor precum nunți și botezuri în localitățile cu peste 1,5 cazuri/mia de locuitori.”, a declarat Raed Arafat în conferința de presă.

Conform ultimului bilanț real al cazurilor de de infecții cu COVID-19, în România sunt în acest moment 132.001 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.