Vești proaste pentru angajați. Cu cât a scăzut salariul mediu net în august, faţă de iulie

de: Madalina Moraru
08 10. 2019

Începutul lui octombrie vine cu vești proaste pentru angajați. Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna august în scădere, faţă de suma înregistrată în luna precedentă. Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) au fost publicate marţi și anunță schimbări îngrijorătoare pentru toți cei care se află în câmpul muncii.

Vești proaste pentru angajați: Cu cât a scăzut salariul mediu net

Față de luna iulie, salariul mediu net a scăzut la 3044 lei în luna august din acest an. E un declin de 75 de lei, adică -2,4% față de iulie 2019. Statisticile publicate recent au mai arătat că în comparație cu luna august din 2018, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%. Totodată, salariul mediu nominal brut a fost de 4981 lei, înregistrând o scădere de -2,2%, adică cu 110 lei mai mic, față de luna iulie 2019.

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6764 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1754 lei)”, arată datele publicate de INS.

De ce a scăzut salariul mediu net?

În statistică mai este precizat și că în cursul anului se înregistrează anumite fluctuații ale câștigului salarial. Sunt determinate în special de acordarea premiilor anuale sau a primelor de sărbători, din luni precum decembrie, martie / aprilie. Fluctuațiile influențează creșterile sau scăderile și în funcție de perioada în care sumele sunt acordate angajaților. Ceea ce duce la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar, la nivelul întregului an, notează adevărul.ro.

Mai mult, scăderile salariului mediu net au mai fost cauzate și de nerealizările de producție, fie încasări mai mici, în funcție de contracte, ori proiecte. Fie ca o urmare a concediilor de odihnă, când nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale. De asemenea, cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net au fost înregistrate în extracția cărbunelui superior și inferior. Scăderea a fost de 14,7%, iar la fel s-a întâmplat și în fabricarea produselor, cu 10,1%.