Vești proaste despre prețul gazelor. De câte ori se vor scumpi iarna aceasta, de fapt
Prețurile gazelor naturale din SUA și Europa au crescut la maximuri record, față de ultimii ani. Comparațiile făcute de specialiști sunt cu crizele petroliere din anii 1970, și nu sunt atât de exagerate pe cât ar crede unii. Efectele acestor scumpiri se regăsesc pe toate piețele europene, inclusiv în România.
Criza prețului gazelor naturale cuprinde Europa
Privind imaginea de ansamblu, mișcarea recentă de scumpire la prețurile gazelor naturale este în curs de desfășurare. Este probabil ca prețurile gazelor naturale naturale mai mari din punct de vedere structural să rămână aici, spun analiștii.
Motivul principal este o mare încetinire a producției de gaze naturale în SUA. America este motorul global de creștere pentru astfel de aprovizionări în ultimul deceniu prin revoluția fracking. De fapt, SUA înota practic în gaze naturale până acum câțiva ani, când capacitatea de export de GNL a început să crească.
Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat destul de dramatic în ultimele luni. SUA nu mai crește aprovizionarea, producția rămânând departe de maximele dinaintea pandemiei. În același timp, cererea globală continuă să crească mai mult pe măsură ce lumea încearcă să se deplaseze către un viitor cu zero emisii de carbon.
Obiectiv ambițios este pur și simplu irealizabil
În starea actuală, acest obiectiv ambițios este pur și simplu irealizabil fără ca gazul natural să ofere o punte importantă departe de combustibilii, precum cărbunele și păcura. Ca atare, echilibrul global al cererii și ofertei de gaze naturale este extrem de restrâns, iar nivelurile de stocare sunt extrem de scăzute, îndreptându-se către lunile de iarnă cu cerere ridicată. Cu alte cuvinte prețurile gazelor naturale au crescut exponențial.
În plus, piața indică faptul că instalațiile de depozitare globale ar fi practic goale într-un scenariu rece de iarnă. Acesta ar fi un scenariu catastrofal pe care piața încearcă să îl rezolve deocamdată prin creșterea prețurilor atât de mult încât cererea este forțată să se rationeze.
„Începem să vedem această dinamică desfășurată în timp real, întrucât îngrășămintele și alte instalații industriale sunt forțate să închidă în Europa. Acesta este rezultatul direct al prețurilor ridicate la gazul natural.
Acest lucru ar trebui să ajute la diminuarea cererii cu efecte secundare majore, ca și în amenințarea penuriei de alimente din Marea Britanie din cauza lipsei, dar până în prezent nu se observă nicio scutire din partea ofertei.”, spun specialiștii în domeniu.
Prețurile gazelor naturale cresc în această iarnă în România
Pe fondul acestei crize era de așteptat ca și în România să se resimtă această criză generată în ultimele luni. Trendul este unul alarmant, iar analizele făcute de specialiștii români spun că este inevitabilă majorarea, și că prețurile gazelor naturale vor crește în această iarnă.
În urma unor analize, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, este de părere că în România prețurile gazelor naturale vor crește de cel puțin 8 ori în această iarnă. Dumitru Chisăliță a declarat că prețul va ajunge să crească la aproximativ 550 lei/MWh în următoarele luni, ca efect al crizei generalizate și ca urmare a deciziilor GazProm de a limita transportul către Europa.
În același timp, analiza mai scoate în evidență și alți factori, și semnalează faptul că la prețurile gazelor naturale estimte să crească de cel puțin 8 ori, subvențiile s-ar putea să nu mai poată fi susținute de administrațiile locale și că este necesară intervenția Guvernului pentru a îngheța prețurile gazelor naturale sau a susține, la nivel național, un echilibru prin subvenții majore.